Category Archives: Nieuws

Vaccinaties uitstellen, is dat wel veilig voor mijn dier?

Vanwege de beperkte mogelijkheden in onze agenda door alle maatregelen omtrent het Coronavirus, is het soms nodig om preventieve zorg uit te stellen. Immers zieke dieren gaan voor, dat is heel logisch. Maar hoelang kunnen we de vaccinaties uitstellen en wat zijn de risico’s voor uw huisdier?

Vooralsnog is onze praktijk zodanig bezet dat we alle vaccinaties nog in kunnen plannen.

Hieronder een PDF (2 bladzijden) van MSD met richtlijnen waar wij ons aan vasthouden.

MSD vaccinatie Corona

 

De volgorde van prioriteit in het afspreken van verschillende vaccinaties: Hierbij zijn 1 de meest urgente en 4 de minst urgent. (Daarmee bedoelen we de vaccinaties waarbij het minste risico wordt gelopen bij het uitstellen ervan). Wij zullen proberen te voorkomen dat vaccinaties uitgesteld moeten worden en daarbij dus de volgende volgorde van urgentie aan te houden.

 1. Jonge dieren (<2 jaar)
  1. Pups: 6, 9 en 12 weken en 1 jaar
  2. Kittens: 9 en 12 weken en 1 jaar
  3. Jonge konijnen: 7 weken en 1 jaar
 2. Volwassen honden (vanaf 2 jaar leeftijd)
 3. Volwassen konijnen (vanaf 2 jaar leeftijd)
 4. Volwassen katten (vanaf 2 jaar leeftijd)

Twijfelt u over de noodzaak van de vaccinaties bij uw dier, neem contact op!

Er zijn veel omstandigheden te bedenken waarom het in uw geval anders is. Denk hierbij na over de noodzaak bij het reizen naar het buitenland (Rabiës), het verblijven van uw dier in een pension, hondenopvang of uitlaatservice, hoeveel dieren u zelf in huis heeft en hoe groot de besmettingskans is. Dat betekent zoals wij altijd doen: Vaccineren op maat. 

Mocht u ervoor kiezen uw huisdier niet te vaccineren, houdt u er dan wel rekening mee dat u maatregelen moet nemen om uw dier te beschermen.
Katten en konijnen kunnen binnen gehouden worden om het risico op ziekte te verkleinen (ziekten worden overgedragen via contact met andere dieren, de omgeving en bij konijnen ook door muggen, stekende insecten en vlooien).
Voor honden is het dan belangrijk om deze niet in contact te laten komen met andere honden. Vermijd plekken waar veel honden komen. Sommige ziekten worden overgedragen via contact, andere ziekten via de omgeving.

Ook loopt u het risico, bij uitstel van vaccinaties, dat de vaccinaties bij het opnieuw opstarten, weer opnieuw geboosterd (herhaald) moeten worden om weer volledige bescherming te bieden.

Heeft u een hond, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie

Wel of niet uitstellen?

Wat moet u doen

Vaccinatie pup
op 6, 9 en 12 weken leeftijd

Niet uitstellen. 

Bel ons voor een afspraak

Vaccinatie hond
op de leeftijd van 1 jaar

Niet uitstellen

Bel ons voor een afspraak

Jaarlijkse vaccinatie
volwassen hond

Uitstel is in enkele gevallen mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een hond niet of minder beschermd is.

Bel ons voor advies

Rabiës vaccinatie

Uitstel is mogelijk, maar kan tot  gevolg hebben dat een hond niet mee kan naar het buitenland.

Bel ons voor advies

 

 

Heeft u een kat, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie

Wel of niet uitstellen?

Wat moet u doen

Vaccinatie kitten
op 9 en 12 weken leeftijd

Niet uitstellen

Bel ons voor een afspraak

Vaccinatie kat
op de leeftijd van 1 jaar

Niet uitstellen

Bel ons voor een afspraak

Jaarlijkse vaccinatie
volwassen kat

Uitstel is mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een kat minder beschermd is.

Bel ons voor advies

Rabiës vaccinatie

Uitstel is mogelijk, maar kan tot  gevolg hebben dat een kat niet mee kan naar het buitenland.

Bel ons voor advies


Heef u een konijn
, neem dan telefonisch contact met ons op in onderstaande situaties:

Vaccinatie situatie

Wel of niet uitstellen?

Wat moet u doen

Vaccinatie jong konijn
vanaf 7 weken 

Niet uitstellen

Bel ons voor een afspraak

Jaarlijkse vaccinatie
volwassen konijn

Uitstel is mogelijk, maar kan tot gevolg hebben dat een konijn minder beschermd is.

Bel ons voor advies

 

We splitsen de risico’s op per diersoort om een zo duidelijk mogelijk advies te geven.

Pups:

De basisvaccinatie voor jonge honden hebben de hoogste prioriteit. Dat betekent dat voor pups de 6, 9, 12 weken vaccinaties én de vaccinatie op 1 jarige leeftijd niet kunnen worden uitgesteld. 

Volwassen honden ouder dan 2 jaar:

Voor volwassen honden wordt jaarlijks gevaccineerd tegen Ziekte van Weil (Leptospirose) en Besmettelijke Hondenhoest (voorheen Kennelhoest).

Eens in de 3 jaar Hondenziekte (distemper/adenovirus), Leverziekte (Hepatitis) en Parvovirus. Hieronder ziet u een schematisch overzicht wat wel of niet verstandig is om de vaccinatie uit te stellen. 

Vaccinatie Hond > 2 jaar

Maximale bescherming na laatste vaccinatie

Advies

Hondenziekte
(distemper/adenovirus)

3 jaar

Als de hond de basisvaccinaties altijd heeft gehad, is na de 3 jaar, 1 x vaccineren voldoende om weer volledige bescherming te geven

Leverziekte
(Hepatitis)

3 jaar

Als de hond de basisvaccinaties altijd heeft gehad, is na de 3 jaar, 1 x vaccineren voldoende om weer volledige bescherming te geven

Parvovirus

3 jaar

Als de hond de basisvaccinaties altijd heeft gehad, is na de 3 jaar, 1 x vaccineren voldoende om weer volledige bescherming te geven

Ziekte van Weil
(Leptospirose)

1 jaar

Als de hond langer dan 15 maanden terug de laatste Lepto vaccinatie heeft gehad (let op, na 12 maanden loopt de bescherming snel af!) dan zal de vaccinatie geboosterd moeten worden ( na 2-6 weken) om weer volledige bescherming te geven.

Besmettelijke Hondenhoest

1 jaar

Als de hond langer dan 12 maanden terug de vaccinatie heeft gehad (let op, na 12 maanden loopt de bescherming snel af!) dan volstaat 1 x vaccineren om weer volledige bescherming te geven.

Kitten:

De basisvaccinatie voor kittens hebben een hoge prioriteit. Dat betekent dat voor kittens de 9, 12 weken vaccinaties én de vaccinatie op 1 jarige leeftijd niet kunnen worden uitgesteld. 

Katten > 2 jaar:

Voor katten geldt dat de bescherming tegen Kattenziekte 3 jaar is na de vaccinatie en tegen Niesziekte 1 jaar (indien de kat de basisvaccinaties gehad heeft).  De vaccinatie tegen Niesziekte is uit te stellen maar hiervoor gelden dan wel maatregelen: houdt uw kat binnen! Niesziekte kunnen katten krijgen door contact met andere katten. Na de 12 maanden is de kat nog wel beschermd maar de bescherming is niet optimaal! Mocht u zelf meerdere katten in huis hebben, dan dus op tijd laten vaccineren.

 

Konijnenjongen:

De basisvaccinaties voor konijnen (Myxomatose, RHD en RHD2) hebben hoge prioriteit.

Konijnen 1 jaar en ouder:

Als uw konijn de basisvaccinatie heeft gehad op 7 weken leeftijd, en is uw konijn inmiddels 1 jaar (of ouder) dan is uitstel wel mogelijk maar bescherm uw konijn goed door hem bijvoorbeeld binnen te houden. Konijnen worden voornamelijk besmet door muggen, stekende insecten en vlooien.

Maatregelen vanwege Corona

Om de zorg voor dieren te kunnen blijven geven, zullen wij het contact met mensen moeten minimaliseren. Er komen veel verschillende mensen bij ons binnen waardoor wij en u een verhoogd risico lopen. Gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat dieren het virus overbrengen, uw huisdier is bij ons dus veilig en in goede handen.

Wat houdt dit concreet in voor onze werkwijze? 

 • Wij ontvangen graag maximaal 1 persoon per huisdier
 • Wij houden afstand waar mogelijk (1,5 m) en verzoeken u dit ook te doen
 • Wij nemen uw huisdier in de wachtkamer van u aan. U loopt dus niet mee de spreekkamer in. We kunnen via ons schuifraampje communiceren of wanneer u liever buiten wacht per telefoon.
 • Er kunnen niet meer dan 2 personen tegelijk in de wachtkamer zijn, we vragen u bij langer wachten of drukte even naar buiten te gaan
 • Heeft u zelf ziekteverschijnselen, laat dan iemand anders uw huisdier brengen
 • Alle betalingen bij voorkeur met contactloze pin.
 • Wanneer uw huisdier wordt gebracht voor een operatie of andere ingreep langer dan 15 minuten, dan gaat dat als volgt:
  • Uw huisdier zal door de assistente worden aangenomen en direct naar de opname worden gebracht. Zij zal alleen uw telefoonnummer controleren en verder het contact tot een minimum beperken
  • Voordat wij uw dier gaan behandelen bellen wij u voor een voorgesprek
  • Na de ingreep zullen wij telefonisch uitleg geven over de nazorg en medicatie
  • Bij het ophalen ontvangt u ook een versie op papier samen met de eventuele medicijnen in een tasje. U verlaat dan gelijk de praktijk. Eventuele vragen kunnen vervolgens telefonisch worden gesteld. Wij hebben de mogelijkheid om eventueel via Whatsapp te videobellen, indien noodzakelijk. Wij zullen filmpjes maken met instructies over veel voorkomende medicatie die we online beschikbaar stellen
 • Vanwege problemen in de personele bezetting en afnemende drukte zijn onze openingstijden vanaf nu
  maandag t/m vrijdag van 8.30 – 17.30 uur
  (gesloten tussen 12.30-13.00)
  zaterdag van 9.00-13.00
  (enkel afhalen voer en/of medicijnen).
  Hiermee vervalt de donderdag avond opening. Komt u hierdoor erg in de problemen, overleg dan met ons, we willen u graag helpen met een oplossing
 • Wanneer u medicatie of voer wilt afhalen, wilt u ons eerst bellen (of mailen), dan kunnen we alles al klaarleggen en uw tijd in onze praktijk beperkt houden door een dag en tijdstip af te spreken wanneer u het komt halen.
 • Wij bieden ook de mogelijkheid voor thuisbezorging van medicijnen en dieetvoer. Afhankelijk van de hoeveelheid vraag willen we dit dagelijks gaan verzorgen. Het tijdstip zullen we met u in overleg doen, omdat vanwege onze personele bezetting het ook lastig is om vooraf in te plannen
 • Per direct hebben wij de mogelijkheid van een telefonisch consult met de dierenarts. Dit is elke dag mogelijk op afspraak. U belt hiervoor eerst de praktijk en wij zullen een tijd met u afspreken dat de dierenarts u gaat bellen. De kosten per consult (max 10 minuten) bedragen 20 euro. Er bestaat via Whatsapp de mogelijkheid tot het sturen van een foto of videobellen als u ons iets wilt laten zien. Geeft u dit aan bij het maken van de afspraak
 • Aangezien ons team in goede gezondheid op volledige bezetting draait, plannen we alle zorg, operaties, vaccinaties maar ook Huisdieren Zorg Plan controles, gewoon in.
 • Het is tijdelijk niet mogelijk om online een afspraak te plannen. Wilt u buiten openingstijden contact met ons, gebruik dan de mail info@dapwormer.nl en noem bijvoorbeeld een voorkeursdag en -tijd waarop u zou willen afspreken.
 • Wij doen er alles aan om de zorg voor zieke dieren te blijven doorzetten, ook wanneer dit (nog) niet spoedeisend is. Ons advies: Twijfelt u over de gezondheid van uw dier, wacht vooral niet te lang want dieren kunnen snel zieker worden. Bel ons altijd voor advies

 

Tevens hebben wij een oproep. Steun lokale ondernemers! Wist u dat wij genoeg Specific voeding op voorraad hebben en vanaf heden ook gratis thuis bezorgen? Dus bestel niet online, maar bij ons

 

Voorlopig proberen wij alle normale behandelingen en afspraken voort te zetten. Wel zullen we ruimer inplannen om onderling contact in wachtkamer en uitloop te voorkomen. Wij werken alleen wanneer wij zelf klachtenvrij zijn, bij twijfel blijven onze medewerkers thuis.

 

Heeft u andere tips of wensen voor ons, ideeën zijn altijd welkom!

Coronavirus en uw huisdier

U heeft in de media al veel gehoord of gelezen over het Coronavirus. Wij merken dat veel van onze klanten ook zorgen over hun huisdieren hebben. Er wordt uiteraard heel veel onderzoek gedaan door deskundigen op dit moment, ook bij huisdieren. Daarbij lijkt tot nu toe dat onze huisdieren niet besmet kunnen raken met het virus en dus niet ziek kunnen worden. Dit betekent dat u zich vooralsnog geen zorgen hoeft te maken en het volstaat om goede hygiëne maatregelen toe te passen, zoals het RIVM reeds via de diverse media heeft aanbevolen (goed handen wassen, laat u niet likken in het gezicht etc). Wij houden ons uiteraard aan de aanwijzingen van alle deskundigen en blijven hierin up to date. Ook via onze beroepsgroep de KNMvD houden wij contact met deskundigen. Indien u zelf meer informatie wenst kunt u hier meer lezen en vervolgens de Vetinfact openen. Voor meer algemene informatie is het RIVM de juiste instantie om te raadplegen.

Mogelijke voorraadproblemen medicijnen en voer door coronavirus

Voor onze voorraden zijn wij afhankelijk van de veterinaire groothandels en diens toeleveranciers. Helaas merken wij nu al op kleine schaal dat er problemen ontstaan. Enerzijds vanwege grondstofproblemen uit China, maar ook lokaal zullen groothandels uit eigen land zullen kampen met personeelsproblematiek. Wij zijn daarom bang dat wij niet altijd de voorraden die u van ons gewend bent kunnen garanderen.

Wij adviseren u daarom om voor de voeding en medicatie een wat grotere voorraad in huis te halen. We vragen u daarom om ons te mailen met uw bestelling, via info@dapwormer.nl. Geef daarbij duidelijk aan welk product, welke verpakking, welke dosering en vooral hoeveel van het product u wenst. Wij zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt u hierin te adviseren en steunen. Hopelijk gaat alles meevallen, maar we weten het niet…

Ziekte van Weil

Op een maandagochtend belt de eigenaar van een Mechelse Herder pup ons op: de hond is het hele weekend al niet lekker en houdt zijn eten niet binnen.
Bij het lichamelijk onderzoek constateert onze dierenarts dat de pup wel erg gele slijmvliezen heeft, dit kan wijzen op een probleem met de lever. Dus zij besluit bloedonderzoek te doen.

De waarden van de lever zijn inderdaad afwijkend maar ook de nieren zijn er slecht aan toe. De dierenarts vermoedt dat de pup de ziekte van Weil heeft (Leptospirose). Dit is ook voor mensen besmettelijk (een zoönose) dus alarmbellen gaan rinkelen want de eigenaren, mensen uit hun omgeving, maar ook ons team loopt een risico.

We sturen het bloed en urine op naar een speciaal laboratorium waar Leptospirose opgespoord kan worden. Maar omdat de pup zo ziek is, starten we wel onmiddellijk de behandeling op! Vol op de medicatie en aan het infuus.Na een paar dagen wordt het vermoeden bevestigd, de pup heeft Leptospirose.

De behandeling hiervoor hadden we opgestart en de behandeling lijkt aan te slaan. Na een aantal dagen infuus worden de bloedwaardes nog eens bepaald en gelukkig lijken de nieren te herstellen. Nu is het vooral belangrijk dat de pup goed gaat eten! Omdat hij zich zo beroerd heeft gevoeld wil hij enkel nog maar lekkere dingen. Langzaam aan wordt de pup weer actiever en een week na het starten van de behandelingen staat er haast een andere pup! Hij eet weer als vanouds, is levendig en zijn slijmvliezen zijn haast weer normaal van kleur. Als de behandeling klaar is zullen we bloedonderzoek herhalen en dan hopen we dat zijn lever en nieren weer helemaal hersteld zijn.

Nadat de ziekte onder honden jarenlang nauwelijks nog voorkwam, neemt het aantal ziektegevallen steeds meer toe. En dat ondanks de introductie van nieuwe vaccins die immuniteit kunnen opwekken tegen meer soorten dan voorheen.

Er komen in Nederland bij de hond 6 soorten Leptospirosen voor en er valt tegen slechts 4 varianten te beschermen met de vaccinatie (voor de overige 2 is het technisch niet mogelijk een vaccin te ontwikkelen).

De oorzaak? Een hogere infectiedruk door meer knaagdieren, maar mogelijk ook door de verminderde vaccinatiebereidheid van hondeneigenaren.

Slechts 50% van de honden is gevaccineerd!!
En 40-50% van de ratten blijkt besmet met Leptospirose.

Een vaccinatie geeft nooit zekerheid van immuniteit en ook nooit 100% volledige bescherming.
Volgens onderzoek zijn er ook honden die de bacterie uitscheiden zonder zelf ziekte zijn. Daarmee zijn zij een groot risico voor andere honden (en hun baasjes!).

Het voorkomen van de ziekte is dus belangrijk. Dat kan door de hond in ieder geval jaarlijks tegen de ziekte te vaccineren (titeren is voor Leptospirose helaas niet mogelijk).

Voorkomen is immers altijd beter dan (hopen op) genezen!

Alprazolam gebruik

Alprazolam gebruik bij vuurwerkangst bij honden

Alprazolam is een humaan middel dat niet geregistreerd is voor het gebruik bij huisdieren, 
daarom mogen wij geen Alprazolam meer voorschrijven bij vuurwerkangst. In tegenstelling tot voorgaan de jaren zijn er vanaf nu controles door de NVWA (de controlerende autoriteit van de overheid).
KNMVD

Gelukkig zijn er alternatieven.

Zonder voorafgaand consult bij onze dierenarts:
Er zijn andere middelen welke kunnen helpen bij vuurwerkangst, echter duurt het bij de meeste hiervan een langere periode om effect te hebben.
Deze middelen zijn GEEN medicamenten en kunnen we daardoor veilig meegegeven.

Voorbeelden:
Telizen (hond en kat)  Informatie
Adaptil (hond) Informatie
Zylkene (hond en kat) Informatie

Heeft u bovenstaande al uitgeprobeerd en was dit helaas onvoldoende effectief?
Of wilt u liever medicatie? Dan kunnen wij, na consult bij de dierenarts, het volgende adviseren (tenzij uw hond binnen 3 maanden nog gecontroleerd is door een van onze dierenartsen):

* Sileo is geregistreerd in Nederland voor gebruik bij honden met angst voor geluid en dus bewezen zinvol om te gebruiken bij vuurwerkangst.
De specifieke indicatie is “Vermindering van acute stress en angst bij honden die samenhangt met geluid”
Wij adviseren deze vooral bij honden die rond de jaarwisseling zelf klachten hebben.  
Sileo
is een gel die op het slijmvlies in de bek moet worden toegediend.

Bijsluiter Sileo

* Pexion  is een medicijn (tabletten) dat oorspronkelijk op de markt is gebracht voor honden met epilepsie.
Inmiddels is het ook geregistreerd voor geluidsreactiviteit bij honden.
De specifieke indicatie is “Voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden.”
Dit middel is al eerder in te zetten bij honden met dermate angst dat zij niet meer normaal kunnen functioneren. Deze angststoornis geeft dusdanige belasting voor het dier dat medicatie nodig is. Er zitten 100 tabletten in de verpakking.

Bijsluiter Pexion

Afhankelijk van uw hond, gezondheid en gewicht kunnen we gericht advies geven.

(LET OP: deze middelen kunnen enkel op bestelling geleverd worden. Dus neem tijdig contact op!)

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met onze praktijk.
U kunt ons vinden via: Faunastraat 103 – 075-8200265 – info@dapwormer.nl – Facebook – Website

Vaccineren op maat

U kunt uw hond laten titeren, maar wat houdt dat nou precies in?

Wij gebruiken Vaccicheck om honden zo optimaal mogelijk te vaccineren. Deze titerbepaling is een aanvulling op de vaccinaties. Het vaccineren kan zo worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van je dier.

De meeste vaccins tegen Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar. De vaccins tegen Weil & Besmettelijke Hondenhoest werken 1 jaar en moeten dus elk jaar tijdens de dierenartscontrole toegediend worden.

VacciCheck test.

De VacciCheck-test geeft aan of je hond of kat antistoffen heeft tegen Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) geeft inzicht in de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie op dat moment, tegen de geteste ziektes, niet nodig.

Eenvoudig

De Vaccicheck is een bloedtest. Om de test efficiënter uit te voeren is het handiger om deze test van meerdere honden tegelijk in te zetten. Er is een klein beetje bloed voor nodig, wat afgenomen kan worden tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie tegen Weil & Kennelhoest.

Voordelen

 • Voor alle dieren om onnodig vaccinaties te voorkomen zodat het immuunsysteem niet onnodig wordt geprikkeld met een vaccinatie
 • Voor dieren die gevoelig hebben gereageerd op vaccinaties in het verleden
 • Voor zieke dieren, bijvoorbeeld dieren met een auto-immuunziekte of epilepsie, om zo min mogelijk te vaccineren
 • Om te controleren of vaccinaties het gewenste effect hebben gehad (bijv pups op 16 weken leeftijd)
 • Bij dieren waarvan de vaccinatiestatus onbekend is (bijvoorbeeld honden uit het buitenland), om te kijken of ze beschermd zijn

Show, pension of asiel

Met een positieve titerbepaling (in entingsboekje) is deelname aan shows en toegang tot pension of asiel meestal toegestaan. Informeer dit op tijd vooraf!

Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is, dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond voldoende gevaccineerd is.

De dierenarts dient in het entingsboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd/gevaccineerd is en zo wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld. Deze kan en mag nooit langer dan 3 jaar in de toekomst liggen (wij houden in onze praktijk de richtlijnen aan van de consensus, zie onderaan de samenvatting).

Let op: de Weil vaccinatie en de Besmettelijke Hondenhoest vaccinatie moeten dus wel jaarlijks gegeven worden.

Wanneer: elke 1e donderdag v/d maand gaan wij titeren.
In de week ervoor kunt u een afspraak maken voor de gezondheidscheck. Eventueel de vaccinatie tegen de Ziekte van Weil en de Besmettelijke Hondenhoest kan dan worden gegeven. De dierenarts neemt bloed af en dit bewaren wij tot we de test gaan doen. Het dierenpaspoort blijft bij ons achter.

Indien de uitslag positief is > U ontvangt een sms dat het paspoort kan worden opgehaald met daarin de uitslag.
Indien de uitslag negatief  is > We nemen telefonisch contact op om een afspraak in te plannen voor de nodige vaccinaties.


Belangrijk!

Neemt u dus aub bij het titeren het hondenpaspoort mee. Zonder paspoort kunnen wij de titeruitslag niet officieel noteren.


Mocht u nog vragen hebben dan horen we het graag!

NB: Titeren zonder vaccineren is mogelijk maar wij voeren geen titerbepalingen uit zonder gezondheidscontrole. Wij willen er zeker van zijn dat de hond gezond is op het moment dat wij bloed afnemen voor het titeren.

 

Samenvatting advies Prof. Dr Paul Overgauw:

Consensus titerbepalingen binnen het vaccinatieschema

• De vaccinatierichtlijnen zijn gebaseerd op het bereiken en handhaven van populatie-immuniteit.

• Serologische testen worden bij correcte toepassing betrouwbaar geacht voor de praktijk.

• Bij pups en kittens verdient een goede basisvaccinatie de voorkeur boven titerbepalingen: minimaal twee (kitten) tot drievoudige vaccinatie (pup) plus een boostervaccinatie op 6-12 maanden leeftijd.

• Voor de individuele volwassen hond kan een titerbepaling voor Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte (CPV, CDV en CAV) een alternatief voor vaccineren zijn.

• Bij een positieve titer dient dezelfde beschermingsduur aangehouden te worden als bij vaccineren, (mits er een volledige basisvaccinatie werd gegeven). Voor de meeste virale vaccins bij hond en kat is dat een periode van 3 jaar. Na 2 termijnen van 3 jaar is op dit moment jaarlijks hertesten het advies.

• Als de laatste vaccinatie plaatsvindt op 16 weken leeftijd, kan op 1 jaar leeftijd een titerbepaling worden uitgevoerd om te bepalen of een boostervaccinatie nodig is. Daarna is het advies om jaarlijks te hertesten.

 

 

Privacy statement van Dierenartspraktijk Wormer

 

Dierenartspraktijk Wormer is de zogeheten verwerkingsverantwoordelijke van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat Dierenartspraktijk Wormer beslist welke persoonsgegevens worden verwerkt, met welk doel dat gebeurt en op welke manier.

Wij zijn er verantwoordelijk voor dat uw persoonsgegevens in overeenstemming met de AVG en op behoorlijke en zorgvuldige wijze worden verwerkt.

Welke gegevens verzamelen wij van de u en waarvoor gebruiken wij die?

 • Naam : Voor contact over uw huisdier  en administratie
 • Adres, postcode, woonplaats : Voor contact over uw huisdier per post en administratie
 • Telefoonnummers : Voor contact over uw huisdier en administratie
 • E-mailadres : Voor facturen, medische informatie over uw huisdier, nieuwsbrief en oproepen van bijvoorbeeld vaccinatie of het huisdierenzorgplan
 • Geboortedatum : Alleen indien nodig voor betalingen (Zorgplan of incasso)

Hoe lang worden deze gegevens bewaard?

Wij bewaren al deze gegevens gedurende 7 jaar na uw laatste bezoek aan onze kliniek.

Waar worden deze gegevens bewaard?

Deze gegevens bewaren wij uitsluitend in ons Praktijk Management Systeem van Idexx Animana. Met dit bedrijf hebben wij een zogeheten bewerkersovereenkomst, zodat ook zij discreet met gegevens om gaan. Idexx Animana garandeert een veilige opslag van uw gegevens.

Delen van persoonsgegevens met derden

Dierenartspraktijk Wormer verkoopt uw gegevens niet aan derden en zal deze uitsluitend verstrekken indien dit nodig is voor de uitvoering van onze overeenkomst met u of om te voldoen aan een wettelijke verplichting. Met bedrijven die uw gegevens verwerken in onze opdracht, sluiten wij een bewerkersovereenkomst om te zorgen voor eenzelfde niveau van beveiliging en vertrouwelijkheid van uw gegevens. Dierenartspraktijk Wormer blijft verantwoordelijk voor deze verwerkingen.

Gegevens inzien, aanpassen of verwijderen

U heeft het recht om uw gegevens in te zien, te laten corrigeren of te laten verwijderen, zolang dat binnen onze wettelijke verplichtingen mogelijk is. U kunt een verzoek tot inzage, correctie of verwijdering van uw gegevens sturen naar info@dapwormer.nl. Dierenartspraktijk Wormer wil u er tevens op wijzen dat u de mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen bij de nationale toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat kan via de volgende link: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Contact?

Indien u vragen heeft over de wet AVG of heeft u een suggestie verzoeken wij u een mail te sturen naar info@dapwormer.nl. Wij zorgen niet alleen goed voor uw dier, maar zorgen er ook voor dat uw gegevens bij ons in vertrouwde handen zijn!

Jeuk!!

 

Ooit gehoord van de uitspraak ‘jeuk is erger dan pijn’?  Krabt uw hond zich vaak? Naast een parasitaire oorzaak kan jeuk ook een allergie betekenen! Een combinatie van de twee komt ook voor in de vorm van een vlooienallergie. Dan kan één enkele vlo al voor huidproblemen zorgen!
Bij allergie zie je vaak ook dat honden zich vaak aan de poten likken, met de kop langs de grond schuren of zelfs hotspots hebben (ontstoken open huidplekken). Naast jeuk kunnen honden met een allergie ook last hebben van huidklachten zoals  eczeem, kale plekken aan bijv. de snoet, rond de ogen, aan de oren, onder de staart, op de buik, aan de voeten en in de oksels.

Maar dit is niet alles! Vaak worden die klachten gecompliceerd met een bacteriële ontsteking, Gistontsteking en/of een oorontsteking. Je ziet dan klachten zoals

 • Bultjes rond de kop, snoet, rug en flanken welke latere kale ronde plekjes kunnen worden of meer rode plekken met ontstekingen en zwellingen rond de voeten.
 • Ontstekingen aan de kop, tussen de tenen, aan de oren en de hals welke een vieze geur geven en veel jeuk!
 • Vieze gehoorgangen/oorschelpen met roodheid/zwelling. De oren voelen vaak warmer aan.

De oorontsteking is vaak het eerste symptoom van een allergische hond en soms is dit het enige symptoom.

Herkent u deze klachten? Neem dan gerust contact met uw dierenarts op. Het belangrijkste is dat niet alleen de jeuk wordt behandeld, maar ook de oorzaak achterhaald wordt. Wij kunnen met behulp van een speciaal dieetvoeding, huidtesten en/of bloedonderzoeken vaststellen waar de oorzaak precies ligt en deze behandelen.
Bij een allergie is genezing niet mogelijk, maar er zijn steeds betere behandelingen beschikbaar om jouw hond een jeukvrij bestaan te geven zoals medicatie, speciale shampoos en speciale dieetvoeding.

Een dieet waar niets inzit wat een allergische reactie kan veroorzaken en die speciale vetzuren bevat die de huidconditie en vacht ondersteunen is optimaal voor de allergische hond of kat natuurlijk.

Share