075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina
Het is alweer maart en dat betekent dat de maand van het gebit erop zit!

Dit sluiten we af met een interessant gebits-verhaal uit onze praktijk! Benieuwd? Lees dan vooral verder!

18 December bezocht Europees korthaar Freek onze praktijk. Zijn eigenaresse had Freek ongeveer 9 maanden in huis. Samen met zijn vriendje Frankie is hij door zijn nieuwe baasje geadopteerd uit Roemenië. Freek is een vrolijke kat van ongeveer anderhalf jaar, maar sinds enige tijd viel het zijn eigenaar op dat hij pijn heeft bij het eten. Verder blaast hij opeens en komt hij futloos over.

Bij de bek inspectie was het meteen duidelijk: Flinke gingivitis! (Tandvleesontsteking). Onze diagnose luid Feline Chronische Gingivitis Stomatitis (FCGS). Dit is een complexe ziekte met steeds terugkerende slijmvliesontsteking in de bek. Symptomen zijn stinken uit de bek, kwijlen en speekselen, met een scheve kop eten, niet eten en daardoor vermageren, humeurig zijn en wegkruipen. Door de aandoening kan het tandvlees terugtrekken waardoor de tandhals en wortels blood komen te liggen. Wanneer de ontsteking zich uitbreid kan ook het kaakbot aangetast worden. Dit komt dus al bij zeer jonge katten voor!

Meerdere oorzaken kunnen de aanleiding zijn tot de aandoening. Als therapie proberen we vaak eerst het geven van dentale brokjes, poetsen van de tanden, insmeren met desinfecterende tandengel. Helaas lukt dit vaak niet. De enige blijvende therapie bij FCGS is het trekken van alle tanden en kiezen. Bij 80% van de katten gaat de ontsteking dan binnen een paar weken tot maanden weg. De katten waarbij dit niet lukt kunnen ondersteund worden met ontstekingsremmende medicijnen, maar ook daarmee is vaak niet altijd succes te behalen.

Op 15 januari hebben we bij Freek een totaalextractie uitgevoerd. Dat beteken dat alle tanden en kiezen zijn verwijderd. De ingreep duurde ruim 3 uur. We konden de ingreep in 1x uitvoeren doordat Freek zijn narcose stabiel verliep.

De dag erna kwam Freek voor controle en leek het tandvlees al zichtbaar minder rood. Op 29 januari kwam Freek opnieuw voor een controle en was de ontsteking met 70-80% afgenomen.


19 februari kwam Freek voor een vaccinatie en natuurlijk hebben we toen weer de bek gecontroleerd. Tot op een paar rode plekjes is de ontsteking helemaal verdwenen.

Freek is weer vrolijke, gezellige zelf en eet goed. Op onderstaande foto’s kunt u hem zien met zijn vriendje Frankie.