Een ander huidprobleem wat we veel tegen komen, zijn natuurlijk wonden! Ook onze huisdieren maken wel eens een verkeerde inschatting, waardoor ze een schaafwond, of grotere wond op lopen. Daarnaast zien we regelmatig bijt- en krabwonden in de praktijk.
De meeste van deze wonden gaan infecteren (bacteriën komen dan in de wond). Zeker als de wond t.g.v. een beet of krab is, maar natuurlijk ook omdat er makkelijk vuil in een wond kan komen.
Even in het bijzonder zullen we de hotspot bespreken. Een hotspot is een smetterige, rood tot gele plek op de huid, die erg kan stinken. Vaak is er een beperkt trauma geweest, wat een huidirritatie heeft opgeleverd. Dit kan zijn omdat het dier een schaafwond heeft opgelopen, maar ook omdat het dier zelf gekrabt heeft en hiermee zijn huid beschadigt heeft. Vervolgens volgt er een vicieuze cirkel van een jeukende huid, met krabben/likken/bijten tot gevolg, met meer irritatie en daardoor jeuk/pijn etc. De hotspot wordt uiteindelijk een grotere plek dan dat de oorspronkelijke beschadiging was. De vicieuze cirkel moet doorbroken worden, zodat de huid weer rust krijgt en kan genezen. Vaak is hiervoor medicatie nodig, en dus een bezoekje aan je dierenarts.
Andere wonden en wondinfecties zien we graag ook even op consult. Omdat het in de regel geïnfecteerde wonden zijn, is het reinigen van de wond nodig, alsook medicatie zoals ontstekingsremmers en eventueel antibiotica. Dit hangt af van de uitgebreidheid en locatie van de wond.