075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Vuurwerktraining: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

Het is alweer zover, de laatste weken van het jaar zijn aangebroken. Voor ons betekent dat vaak veel gezelligheid, maar voor onze huisdieren kan dit een stressvolle periode zijn. Ondanks dat er wordt gehandhaafd op de meeste plaatsen, wordt er in het najaar richting Oud en Nieuw ook al vuurwerk afgestoken. Dit kan bij dieren tot veel stress en ongemak leiden.

Dat er vuurwerk wordt afgestoken is helaas niet te voorkomen.  U kunt de angst en stress bij uw dier wel verlichten door bijvoorbeeld te trainen of uw huisdier te ondersteunen met natuurlijke supplementen  of in het laatste geval medicatie.

Het trainen of gewennen kunt u het beste doen met een vuurwerk cd of een filmpje  met vuurwerkgeluiden van Youtube.

Het belangrijkste is om het gewenste gedrag positief te belonen. U kunt beginnen op een laag volume, wat u langzaam opbouwt  naar een harder volume. Terwijl u het geluid afspeelt, helpt het om de hond af te leiden door met hem te gaan spelen of wat lekkers te geven. Op deze manier went uw hond niet alleen aan het geluid, maar krijgt hij er ook een positieve ervaring mee.  Wanneer uw hond niet schrikt van het vuurwerkgeluid, beloont u hem in de vorm van iets lekkers of aandacht. Een aai of kriebel wordt door honden ook als een beloning gezien.

Sommige honden weten dat het geluid niet van echt vuurwerk afkomstig is. Is dit bij uw hond ook het geval? Dan kunt u ook oefenen m.b.v. een klappertjespistool van de speelgoedwinkel. Hierbij kunt u met een grote afstand beginnen en naarmate de hond went deze afstand verkleinen. Vergeet uw hond niet te belonen wanneer hij niet angstig reageert!

Om de training vlotter of makkelijker te laten verlopen kan het helpen om tegelijk te beginnen met een rustgevend voedingssupplement.

Supplementen, verdampers, halsbanden en sprays.

Het gebruik van een rustgevend supplement is vooral fijn bij honden of katten die al een angst hebben opgebouwd. Jonge honden of katten die vuurwerk voor het eerst gaan meemaken, kunnen prima getraind worden zonder supplement.

Zowel voor honden als katten hebben wij rustgevende supplementen beschikbaar. Voor de hond hebben wij deze in de vorm van tabletten of capsules. Daarnaast zijn er ook rustgevende halsbanden, verdampers en sprays.  Ook voor katten zijn er tabletten op supplementbasis. Het is verstandig om 4-6 weken voor de vuurwerkperiode te starten. Voor katten zijn er ook verdampers en sprays beschikbaar. U kunt eventueel een aantal verschillende middelen hiervan combineren.

Vraag ons gerust voor meer informatie over vuurwerkangst. Samen zorgen wij voor fijne feestdagen, ook voor uw viervoeter!