075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

U kunt uw hond laten titeren, maar wat houdt dat nou precies in?

Sommige dierenartsen gebruiken Vaccicheck. Deze titerbepaling is een aanvulling op de vaccinaties. Het vaccineren kan zo worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van je dier.

De meeste vaccins tegen Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar. De vaccins tegen Weil & Besmettelijke Hondenhoest werken 1 jaar en moeten dus elk jaar tijdens de dierenartscontrole toegediend worden.

VacciCheck test.

De VacciCheck-test geeft aan of je hond of kat antistoffen heeft tegen Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) geeft inzicht in de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie op dat moment, tegen de geteste ziektes, niet nodig.

Eenvoudig

De Vaccicheck is een bloedtest. Om de test efficiënter uit te voeren is het handiger om deze test van meerdere honden tegelijk in te zetten. Er is een klein beetje bloed voor nodig, wat afgenomen kan worden tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie tegen Weil & Kennelhoest.

Voordelen

  • Voor alle dieren om onnodig vaccinaties te voorkomen zodat het immuunsysteem niet onnodig wordt geprikkeld met een vaccinatie
  • Voor dieren die gevoelig hebben gereageerd op vaccinaties in het verleden
  • Voor zieke dieren, bijvoorbeeld dieren met een auto-immuunziekte of epilepsie, om zo min mogelijk te vaccineren
  • Om te controleren of vaccinaties het gewenste effect hebben gehad (bijv pups op 16 weken leeftijd)
  • Bij dieren waarvan de vaccinatiestatus onbekend is (bijvoorbeeld honden uit het buitenland), om te kijken of ze beschermd zijn

Show, pension of asiel

Met een positieve titerbepaling (in entingsboekje) is deelname aan shows en toegang tot pension of asiel meestal toegestaan. Informeer dit op tijd vooraf!

Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is, dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond voldoende gevaccineerd is.

De dierenarts dient in het entingsboekje wel aan te geven voor hoe lang de hond beschermd/gevaccineerd is en zo wordt er een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld. Deze kan en mag nooit langer dan 3 jaar in de toekomst liggen (wij houden in onze praktijk de richtlijnen aan van de consensus, zie onderaan de samenvatting).

Let op: de Weil vaccinatie en de Besmettelijke Hondenhoest vaccinatie moeten dus wel jaarlijks gegeven worden.


Belangrijk!

Omdat wij niet volledig achter deze wijze van werken staan, zijn wij gestopt met het uitvoeren van titerbepalingen.
Mocht u nog vragen hebben dan horen we het graag!

 

Samenvatting advies specialist Prof. Dr Paul Overgauw:

Consensus titerbepalingen binnen het vaccinatieschema

• De vaccinatierichtlijnen zijn gebaseerd op het bereiken en handhaven van populatie-immuniteit.

• Serologische testen worden bij correcte toepassing betrouwbaar geacht voor de praktijk.

• Bij pups en kittens verdient een goede basisvaccinatie de voorkeur boven titerbepalingen: minimaal twee (kitten) tot drievoudige vaccinatie (pup) plus een boostervaccinatie op 6-12 maanden leeftijd.

• Voor de individuele volwassen hond kan een titerbepaling voor Parvo, Besmettelijke Leverziekte en Hondenziekte (CPV, CDV en CAV) een alternatief voor vaccineren zijn.

• Bij een positieve titer dient dezelfde beschermingsduur aangehouden te worden als bij vaccineren, (mits er een volledige basisvaccinatie werd gegeven). Voor de meeste virale vaccins bij hond en kat is dat een periode van 3 jaar. Na 2 termijnen van 3 jaar is op dit moment jaarlijks hertesten het advies.

• Als de laatste vaccinatie plaatsvindt op 16 weken leeftijd, kan op 1 jaar leeftijd een titerbepaling worden uitgevoerd om te bepalen of een boostervaccinatie nodig is. Daarna is het advies om jaarlijks te hertesten.