075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Steriliseren voor de eerste loopsheid? Meestal wel! (Operatie foto’s onderaan)

Voor teven adviseren wij vrijwel altijd sterilisatie! Er zijn vooral veel voordelen aan de sterilisatie:

  • Voorkomen van baarmoederontstekingen en -tumoren
  • Voorkomen van melkkliertumoren
  • Minder snel ontwikkeling van bijvoorbeeld suikerziekte
  • Geen loopsheden meer (en geen risico op ongewenste dekking).

Nadelen kunnen zijn:

  • Vachtverandering
  • Verhoogde kans op incontinentie
  • Verhoogde kans op overgewicht (natuurlijk in de hand te houden met voerhoeveelheid)
  • Het operatie risico zelf.

Het meest optimale moment voor sterilisatie is voor honden < 20 kg vanaf 6 maanden leeftijd (meestal vóór de eerste loopsheid). Voor honden > 20 kg is dit na de 1e loopsheid i.v.m. het vaker voorkomen van incontinentie na vroege sterilisatie bij grote rassen. De voordelen van sterilisatie worden steeds kleiner naarmate hiermee langer wordt gewacht vanaf de 2e loopsheid. Is uw hond loops (geweest?) Dan adviseren wij 3 maanden na de loopsheid de sterilisatie in te plannen.

Een voorbeeld van een risico bij later steriliseren, het overkwam een leuk Jack Russel teefje van anderhalf jaar:

Haar baasjes hadden een afspraak ingepland voor de sterilisatie. Het teefje kwam hartstikke vrolijk binnen en het onderzoek van de dierenarts gaf ook geen bijzonderheden. Echter tijdens de operatie kwamen wij voor een verrassing te staan: de baarmoeder was ontstoken! Zie onderstaande afbeelding:

Zonder problemen hebben wij deze netjes kunnen verwijderen. Achteraf heeft de dierenarts de baarmoeder even open gesneden om te kijken of het echt ging om een ontsteking. En inderdaad: er zat veel pus in de baarmoeder. Gelukkig ging het hierbij om een gesloten ontsteking waarbij de pus niet al vanuit de baarmoeder vrij in het lichaam kon komen. Zie hieronder de opengesneden baarmoeder:


Het hondje is weer vrolijk naar huis gegaan met haar baasjes! Gelukkig waren wij er dit keer snel bij, maar een ontstoken baarmoeder of andere mogelijke gevolgen van laat of niet steriliseren kunnen helaas ook een hele andere uitkomst geven…  Heeft u vragen over steriliseren? Neem gerust contact met ons op 🙂