In de praktijk is een echtpaar met hun oude Yorkshire terriër Sinda. Sinda is al bijna 18, een hoogbejaarde dame maar met nog voldoende pit. Sinda is jaren terug, na verwaarlozing, bij deze baasjes terecht gekomen en heeft al heel wat meegemaakt.
Het gebit van Sinda moet hoognodig gereinigd worden en de voorspelling is ook dat er een totaalextractie plaats zal moeten vinden.
Op haar leeftijd een spannend vooruitzicht, maar we zien allemaal in dat we geen andere optie hebben. Vooraf doen we bloedonderzoek om te zien hoe de organen functioneren, zodat we hier eventueel narcose en nazorg beter op kunnen afstemmen.
En dan is het moment daar: de dag van de behandeling. Sinda wordt onder narcose gebracht, krijgt meerdere soorten pijnstilling en gelijk aangesloten aan het infuus, zuurstof, hart- en ademhalingsmonitoren. Gelukkig zijn haar functies als die van een jonge hond!
We starten met een reiniging, zodat haar bek zo weinig mogelijk bacteriën bevat voor we gaan extraheren. De behandeling duurt vrij lang, want inderdaad alle tanden en kiezen die Sinda nog heeft moeten eruit. Tanden zitten los, wortels liggen bloot, tandvlees is ontstoken. Een flinke klus. Maar al die tijd blijft de narcose goed gaan.
Na de behandeling wordt ze warm in de opname gelegd waar ze langzaam aan wakker kan worden. Het infuus druppelt lekker door. Als ze wakker wordt is ze even de weg kwijt maar na wat TLC kalmeert ze weer en in de loop van de middag is ze goed op temperatuur en goed wakker dus kan ze naar huis.
De komende tijd blijft natuurlijk een beetje spannend…..maar de volgende ochtend belt de eigenaar op nog voor wij hem kunnen bellen: het gaat ontzettend goed met Sinda! Ze eet zelfs haar brokken weer en scharrelt weer rond thuis.
We willen dit verhaal met jullie delen, om te laten zien dat een hogere leeftijd dus geen drempel hoeft te zijn om het gebit van uw huisdier te laten behandelen. Vaak horen wij van mensen ‘hadden we dit maar eerder gedaan want hij/zij is zo opgeknapt!’ Dus stiekem hebben de dieren dan toch meer last gehad van hun gebit, dan de eigenaar besefte. Ja, het risico is groter maar het is absoluut niet onmogelijk! Met de juiste zorg voor, tijdens en na de behandeling, is een gebitsbehandeling onder narcose, absoluut de moeite waard!