Wat is geschikte voeding voor mijn konijn en cavia?
Konijnen en cavia’s worden steeds vaker gehouden als huisdier. Maar wat is nu echt belangrijk om te weten over de voeding van deze leuke dieren?
Hooi
Het allerbelangrijkste onderdeel van de voeding van konijnen en cavia’s is hooi. In principe kan een konijn zelfs prima overleven op alleen hooi. Er zijn meerdere redenen op te noemen waarom hooi zo belangrijk is. Allereerst zorgt het ervoor dat de doorgroeiende tanden en kiezen mooi afslijten, waardoor er minder, of zelfs geen, gebitsproblemen optreden. Daarnaast zijn de vezels in het hooi belangrijk voor de flora in de dikke darm en het zorgt ervoor dat de darmen goed in beweging blijven en er dus geen verstopping of diarree ontstaat. Het hooi is calorie-arm, waardoor het dier niet te dik wordt en er lekker de hele dag van kan knabbelen.
Omdat konijnen en cavia’s een erg snelle stofwisseling hebben is het belangrijk dat ze altijd, 24 uur per dag, voedsel tot hun beschikking hebben, en dan natuurlijk het liefste hooi van een goede kwaliteit. Kies voor hooi dat niet oud en stoffig is, dit is slecht voor de luchtwegen en ook niet zo smakelijk.
Pellets
Naast het hooi is het ook mogelijk om konijnen en cavia’s brokjes bij te voeren. Het is hierbij erg belangrijk om hier een grens aan te stellen, en wel van maximaal 20 gram brokjes per kilo konijn per dag (dus een konijn van 2 kilo mag maximaal 40 gram brokjes per dag). Bij deze berekening moet je wel uitgaan van het gewicht dat het konijn zou moeten hebben, als hij veel te zwaar is kun je beter iets minder of zelfs geen brokjes geven. Een jong groeiend konijn of een wat ouder konijn kun je iets meer geven. Als een konijn teveel brokjes krijgt, zal hij te dik worden en daarnaast geen trek meer hebben in zijn hooi met alle gevolgen van dien. Het is het beste om een konijn (en cavia) alleen pellets te geven (biks of brokjes) en geen mengvoer, omdat ze anders selectief kunnen gaan eten. Veel dieren eten de gezellige gekleurde dingetjes eruit, die het minst gezond zijn en waar de meeste calorieën inzitten, en laten de gezonde brokjes liggen. Hierdoor kunnen ze een vitaminen- en mineralentekort ontwikkelen, waardoor onder andere het skelet minder sterk wordt. Een voorbeeld van een brok van goede kwaliteit is Supreme Science Selective.
Groente en fruit
Groente en fruit kunnen dagelijks gegeven worden en zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Het is belangrijk het dier hier rustig aan te laten wennen, omdat hij anders diarree kan krijgen. Je kunt beginnen met een heel klein stukje, dan een paar dagen afwachten hoe de darmen erop reageren, en dan een groter stukje geven. Er moeten wel soorten gegeven worden waar niet teveel vocht in zit, omdat het konijn hier ook diarree van kan krijgen. Sla, tomaat en fruit moeten daarom niet teveel gegeven worden. Enkele richtlijnen:
• Wel geschikt: andijvie, basilicum, broccoli, bleekselderij, klaver, koriander, peterselie, radijs, selderieknol, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, wortel, wortelloof, bloemkoolbladeren, paardebloemblad, weegbree, gras.
• Liever geen groen dat naast de weg heeft gegroeid (uitlaatgassen) en bij geplukt groen is er altijd een kans op besmetting met virussen zoals VHD. Daarom is het natuurlijk ook zo belangrijk het konijn regelmatig in te enten.
• Niet geschikt: boterbloem (giftig), prei, ui, bieslook, bonen, erwten, maïs, kool, spruitjes, te veel klaver of erg nat gras (mn bij konijnen ontstaat gasvorming in de darmen en worden ernstig ziek)
Voldoende beweging en gezond gewicht
Verder is het voor een goede darmwerking en voor het gewicht van het konijn en de cavia belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Overgewicht kan onder andere zorgen voor voetzoolproblemen, een slecht verzorgde vacht en inactiviteit. Daarnaast eten konijnen een deel van hun ontlasting op (de blindedarmkeutels), welke een prachtige bron van onder andere vitamines is. Te dikke konijnen kunnen hier niet goed bij, wat kan leiden tot plakpoep (en in de zomer maden) en vitaminegebrek. Wees voorzichtig met konijnen/knaagdieren snoepgoed en brood, deze bevatten erg veel calorieën.
Vitamine C cavia
Voor cavia’s is het daarnaast van levensbelang dat ze voldoende vitamine C binnen krijgen, aangezien ze dit, in tegenstelling tot vele andere dieren, niet zelf kunnen aanmaken. Een cavia heeft in het algemeen per dag 25mg vitamine C nodig. De behoefte kan verschillen afhankelijk van de leeftijd en omstandigheden. Tijdens de laatste weken van de drachtigheid heeft de cavia 50mg nodig, tijdens de zoogperiode 90mg, jonge cavia’s 60mg en actieve fokberen 50mg. Ook als een cavia ziek is of stress heeft kan de behoefte stijgen. Er bestaat speciale voeding voor cavia’s waar dit al in verwerkt is. Ook is het mogelijk speciale druppels te geven, of zelfs tabletten uit de drogist (geen bruistabletten). Het is niet erg om de cavia iets teveel te geven, daarom is het verstandig per dag 50mg te geven. In compleet cavia voer zit 3000 mg/kg vitamine C (bekijk hiervoor de verpakking), daarvan heeft een volwassen cavia per dag 30-40 gram brokken nodig. Konijnen- of algemeen knaagdierenvoer bevat niet deze hoeveelheid vitamine C en is daarom niet geschikt. Als het voer licht- en luchtdicht bewaard wordt, zal de hoeveelheid vitamine C zo lang mogelijk in het voer blijven. Toch is vaak al 40% van de vitamine al verdwenen als het dier ervan gaat eten. Net zoals bij konijnen is het het beste geen mengvoer te geven maar pellets.
Tot slot is het ook mogelijk (onbespoten) wilgentenen aan je konijn of cavia te geven. Hier kunnen ze lekker op knagen, waardoor de tanden verder afslijten. Uiteraard moeten alle dieren altijd voldoende vers water tot hun beschikking hebben.
Kortom, denk erover na wat je aan je huisdier geeft, en zorg dat er in ieder geval altijd voldoende hooi en water aanwezig is. Dit kan vele problemen helpen voorkomen!