075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Puppy informatiebrief

Van harte gefeliciteerd met jullie aanwinst! Hopelijk zullen jullie veel plezier met elkaar hebben. Omdat er in de eerste periode dat u uw puppy heeft veel informatie op u afkomt, hebben wij een informatiebrief samengesteld waarin u kunt lezen wat adviezen van ons zijn. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan horen wij dit graag van u!

Vaccinaties

Uw pup krijgt in zijn of haar leven meerdere vaccinaties. Dat begint al in het nest rond 6 weken leeftijd. Daarna worden de puppy vaccinatie compleet gemaakt door rond 9 en 12 weken leeftijd nogmaals te vaccineren. Wij vaccineren op maat en vragen u altijd wat voor situatie voor uw hond van toepassing is.

Tegelijk met de vaccinaties zal uw hond voor de jaarlijkse check up worden onderzocht. De ziektes waar tegen we vaccineren zijn hondenziekte, leverziekte, parvovirus, ziekte van Weil en kennelhoest. Omdat we op maat vaccineren krijgt uw pup elke keer een andere vaccinatie. Hierdoor kan de prijs per keer of per dier variëren. Ons advies vaccinatie schema is als volgt:

 

 • 6 weken: puppy DP (hondenziekte en parvovirus)
 • 9 weken: L + Parvo-C + KC (ziekte van Weil, parvovirus, kennelhoest virale en bacteriële component)
 • 12 weken: L + DHP + (evt) Rabiës (Ziekte van Weil, hondenziekte, leverziekte, parvovirus en eventueel hondsdolheid als de hond mee gaat naar het buitenland)

 

Ontwormen

Terwijl de pup nog in de baarmoeder van de moeder is, kan hij of zij al geinfecteerd worden met wormen. Ook na de geboorte staat de pup bloot aan wormen of eitjes hiervan. Hierdoor is het verstandig de pup (met een nog onvolledige afweer) regelmatig te ontwormen. Ontwormen is geen preventief middel, het doodt de op dat moment aanwezige wormen. Hierdoor is door de ESCCAP (Europese richtlijnen) het volgende ontwormschema ingesteld: Op 2, 4, 6, 8 weken leeftijd, vervolgens elke maand tot 6 maanden leeftijd. Daarna 4 keer per jaar. De middelen die wij adviseren zijn:

 

 • Milbemax: tabletten, vanaf 2 weken en boven de 0,5 kg gewicht
 • Vitaminthe: pasta, vanaf 2 weken, te doseren per 0,5 kg gewicht
 • Stronghold: pipet, vanaf 6 weken, doodt alleen spoelwormen, tevens tegen vlooien

 

Ontvlooien

De pup is vanaf de geboorte ook vatbaar voor een vlooieninfectie. Het is verstandig om uw pup zo vroeg mogelijk te beschermen tegen vlooien. De middelen hiervoor:

 

 • Effipro spray:   Beschermt tegen vlooien en teken en bijtende luizen. De spray voor op de huid is geschikt voor honden vanaf 2 dagen leeftijd.
 • Bravecto kauwtablet: Geschikt voor pups vanaf 8 weken leeftijd boven de 2 kg lichaamsgewicht. De tablet is 12 weken werkzaam tegen vlooien en teken.
 • Vectra 3D pipetten: Geschikt voor pups vanaf 7 weken leeftijd en boven 1,5 kg lichaamsgewicht. Tegen vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen.
 • Stronghold: Erg geschikt voor jonge dieren tot 2,5 kg. Tevens behandeling tegen spoelworm (vanaf 10 weken adviseren we ook tegen lintworm te behandelen d.m.v. milbemax of vitaminthe)
 • Activyl pipetten: Beschermt alleen tegen vlooien, mag vanaf 8 weken toegediend worden.
 • Advantix pipetten: Beschermt tegen vlooien en teken, mag vanaf 7 weken of 1,5 kg gewicht toegediend worden.

 

Uw hond moet maandelijks behandeld worden om een vlooieninfectie en de daarbij behorende klachten te voorkomen. Bij een hevige vlooieninfectie is het raadzaam om ook alle andere katten en honden in huis en het huis zelf (stofzuigen en Indoor X-spray) te behandelen.

Chippen

Uw pup kan (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) worden gechipt. De chip bevat een nummer, waarmee de hond aan uw adres en telefoongegevens wordt gekoppeld. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer de hond wegloopt, er snel kan worden gekeken wie de eigenaar is en waar de hond woont. Helaas komt het vaak voor dat een dier, soms gewond, wordt gevonden en dat wij geen eigenaar kunnen vinden.

Sterilisatie/Castratie

Dit is iets wat op dit moment nog niet van toepassing is, maar het is wel belangrijk om er alvast over na te denken. Het fokken van een nest is leuk, maar er zijn in Nederland al veel honden die nog een eigenaar zoeken in de asiels. Wees er daarom van bewust dat een dekking snel gebeurd kan zijn!

Wij adviseren de reutjes alleen te castreren indien vanwege gedragsproblemen dit gewenst is of vanwege een medische noodzaak. Dit kan vanaf 6 maanden leeftijd.

Een goed alternatief voor operatieve castratie is tegenwoordig het Suprelorin implantaat. Deze kan eenvoudig worden ingebracht (net als een chip) onder de huid in de nek, en zorgt voor een (tijdelijke: werkt variërend 6 maanden tot 1 jaar) chemische castratie.

Voor teven adviseren wij altijd sterilisatie! (Tenzij ze erg dominant is. Dan kan het soms juist erger worden na een sterilisatie.)

Verder zijn er vooral veel voordelen aan de sterilisatie: Voorkomen van baarmoederontstekingen en -tumoren, voorkomen van melkkliertumoren, minder snel ontwikkeling van bijvoorbeeld suikerziekte, geen loopsheden meer (en geen risico op ongewenste dekking).

Nadelen kunnen zijn: vachtverandering, verhoogde kans op incontinentie en het operatie risico zelf.

Het meest optimale moment voor sterilisatie is vanaf 6 maanden leeftijd (is meestal vóór de eerste loopsheid). Dan zijn de organen nog niet volledig ontwikkeld wat de ingreep een stukje eenvoudiger maakt. Ook na de 1e loopsheid is mogelijk, alleen hoe meer loopsheden men afwacht, hoe minder groot het voordeel van sterilisatie is.

Voeding

Er zijn veel verschillende merken voeding op de markt. Lang niet elk voer is van goed kwaliteit. Wat vooral belangrijk is dat u een voer koopt dat ‘volledig hondenvoer’ is. Dit betekent dat er voldoende voedingsstoffen in moeten zitten. Met name bij rauw vlees en supermarkt voeding is dit soms onvoldoende, zodat uw hond tekorten kan krijgen en daardoor ziek kan worden!

Wij adviseren daarom Specific. Deze voeding is geschikt voor elke leeftijdsfase van uw hond en voor elk ras. Grof gezien bestaan de volgende soorten: Puppy, Volwassen en Senior. En deze zijn alle drie in kleine, middelgrote en grote rassen verkrijgbaar in verschillende verpakkingsgroottes. Verschillen zijn er o.a. in de hoeveelheid energie, aantal voedingsstoffen voor de groei, voorkomen van gewrichtsproblemen en ondersteuning van de vacht en huid. Voor meer informatie over voeding kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dierenzorgverzekeringen

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zorgverzekeringen voor uw hond mogelijk. Een verzekering is verstandig omdat u dan nooit voor onverwachte hoge kosten zult komen te staan. Met name kosten buiten openingstijden en de kosten die soms bij een specialist gemaakt moeten worden kunnen flink oplopen (richting 1500 euro!).

De premies verschillen sterk per verzekeraar. Wij adviseren ‘Proteq Dier en Zorg’ of ‘Petplan’. Informatie over beide verzekeraars ligt bij ons klaar om mee te nemen. Ook op internet kunt u veel informatie hierover vinden.

Heeft u vragen, bel dan met 075-8200265 of kom even langs!