Van harte gefeliciteerd met jullie aanwinst! Hopelijk zullen jullie veel plezier met elkaar hebben. Omdat er in de eerste periode dat u uw kitten heeft veel informatie op u afkomt, hebben wij een informatiebrief samengesteld waarin u kunt lezen wat adviezen van ons zijn. Heeft u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan horen wij dit graag van u!
Vaccinaties
Uw kitten krijgt in zijn of haar leven meerdere vaccinaties. Dat begint al rond 9 weken leeftijd. Daarna wordt deze vaccinatie herhaald rond 12 weken leeftijd, zodat er een goede afweerrespons op gang komt. Daarna hoeft de kat slechts jaarlijks gevaccineerd te worden in een schema wat bij uw kat past. Wij vaccineren op maat en vragen u altijd wat voor situatie voor uw kat van toepassing is. Tegelijk met de vaccinaties zal uw kat voor de jaarlijkse check up worden onderzocht.
De ziektes waar tegen we vaccineren zijn niesziekte en kattenziekte. Niesziekte wordt elk jaar herhaald, kattenziekte mag om het jaar gegeven worden.
Als uw kat i.v.m. bijvoorbeeld vakantie naar een pension gaat adviseren wij uitgebreider te vaccineren tegen niesziekte. Dit is een vaccinatie waarin Chlamydia is opgenomen samen met een neusdruppel vaccinatie tegen Bordetella, beide bacteriële componenten van het niesziekte complex.
Als u naar het buitenland wilt met uw kat kan vanaf 12 weken leeftijd de Rabiës vaccinatie worden gegeven.
Ontwormen
Terwijl het kitten nog bij de moeder is, kan het al een worminfectie oplopen via de moedermelk of vanuit de omgeving. Hierdoor is het verstandig het kitten (met een nog onvolledige afweer) regelmatig te ontwormen. Ontwormen is geen preventief middel, het doodt de op dat moment aanwezige wormen. Hierdoor is door de ESCCAP (Europese richtlijnen) het volgende ontwormschema ingesteld: Op 4, 6, 8 weken leeftijd, vervolgens elke maand tot 6 maanden leeftijd. Daarna 4 keer per jaar.
De middelen die wij adviseren zijn:
- Milbemax: tabletten, vanaf 6 weken en boven de 0,5 kg lichaamsgewicht
- Broadline: applicator (vloeistof), toe te passen vanaf 7 weken leeftijd bij kittens boven 0,6 kg lichaamsgewicht. Tevens werkzaam tegen vlooien en teken.
- Profender: pipetten, in de nek druppelen, vanaf 8 weken en boven de 0,5 kg
- Vitaminthe: pasta, vanaf 4 weken, te doseren per 0,5 kg lichaamsgewicht
- Stronghold: pipet, vanaf 6 weken leeftijd tot 2,5 kg lichaamsgewicht, doodt alleen spoelwormen, tevens tegen vlooien.
Ontvlooien
Het kitten is vanaf de geboorte ook vatbaar voor een vlooieninfectie. Het is verstandig om uw kitten zo vroeg mogelijk te beschermen tegen vlooien. De middelen hiervoor:
- Effipro spray: Geschikt voor katten vanaf 2 dagen leeftijd. De spray voor op de huid beschermt tegen vlooien en teken en bijtende luizen.
- Broadline: applicator (vloeistof), toe te passen vanaf 7 weken leeftijd bij kittens boven 0,6 kg lichaamsgewicht. Tegen vlooien, teken en wormen.
- Activyl pipetten: Geschikt voor kittens vanaf 8 weken leeftijd. Beschermt tegen vlooien gedurende een maand.
- Stronghold pipetten: Geschikt voor kittens vanaf 6 weken en tot 2,5 kg lichaamsgewicht. Tevens behandeling tegen spoelworm (vanaf 10 weken adviseren we ook tegen lintworm te behandelen d.m.v. milbemax, profender of vitaminthe)
- Program injectie: Injectie mogelijk gelijktijdig met vaccinatie op 9 of 12 weken leeftijd, beschermt gedurende 6 maanden (!) tegen een vlooieninfectie. Let op, doodt niet de volwassen vlooien, maar maakt vlooien steriel. Dat wil zeggen dat de nieuw verworven vlooien (van buiten of andere huisdieren) niet kunnen voortplanten waardoor de infectie vanzelf eindigt.
Uw kat moet maandelijks behandeld worden om een vlooieninfectie en de daarbij behorende klachten te voorkomen (behalve bij de Program injectie). Bij een hevige vlooieninfectie is het raadzaam om ook alle andere katten en honden in huis en het huis zelf (stofzuigen en Indoor X-spray) te behandelen.
Chippen
Uw kitten kan (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) worden gechipt. De chip bevat een nummer, waarmee de kat aan uw adres en telefoongegevens wordt gekoppeld. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer de kat wegloopt, er snel kan worden gekeken wie de eigenaar is en waar de kat woont. Helaas komt het vaak voor dat een dier, soms gewond, wordt gevonden en dat wij geen eigenaar kunnen vinden.
Sterilisatie/Castratie
Dit is iets wat op dit moment nog niet van toepassing is, maar het is wel belangrijk om er alvast over na te denken. Het fokken van een nest is leuk, maar er zijn in Nederland al veel katten die nog een eigenaar zoeken in de asiels. Wees er daarom van bewust dat een dekking snel gebeurd kan zijn!
Wij adviseren de katers en de poezen vanaf 4 maanden leeftijd te castreren of te steriliseren. Het is niet verstandig uw poes aan ‘de pil’ te zetten omdat hier veel bijwerkingen aan kleven. Zelfs jonge dieren kunnen al tumoren aan de borstklieren ontwikkelen.
Voeding
Er zijn veel verschillende merken voeding op de markt. Lang niet elk voer is van goed kwaliteit. Wat vooral belangrijk is dat u een voer koopt dat ‘volledig kattenvoer’ is. Dit betekent dat er voldoende voedingsstoffen in moeten zitten. Met name bij rauw vlees is dit vaak onvoldoende, zodat uw kat tekorten kan krijgen en daardoor ziek kan worden!
Wij adviseren daarom Specific. Deze voeding is geschikt voor elke leeftijdsfase van uw kat. Grof gezien bestaan de volgende soorten:
- Tot 6 maanden (sterilisatie/castratie) de Kitten verpakking
- Vanaf de sterilisatie/castratie de Neutered Young
- Vanaf 1 jaar de Adult
- Vanaf ongeveer 9 jaar de Senior
Verschillen zijn er o.a. in de hoeveelheid energie, aantal voedingsstoffen voor de groei, preventie van blaas(gruis) problemen, stimulering van de stoelgang met beter controle over de geur van de ontlasting, ondersteuning van de vacht en huid. Voor meer informatie over voeding kunt u altijd contact opnemen.
Dierenzorgverzekeringen
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook zorgverzekeringen voor uw kat mogelijk. Een verzekering is verstandig omdat u dan nooit voor onverwachte hoge kosten zult komen te staan. Met name kosten buiten openingstijden en de kosten die soms bij een specialist gemaakt moeten worden kunnen flink oplopen (richting 1500 euro!).
De premies verschillen sterk per verzekeraar. Wij adviseren ‘Proteq Dier en Zorg’ of ‘Petplan’. Informatie over beide verzekeraars ligt bij ons klaar om mee te nemen. Ook op internet kunt u veel informatie hierover vinden.
Heeft u vragen, bel dan met 075-8200265 of kom even langs!