Wormen bij Hond en Kat

Wormen bij Hond en Kat

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk juli 2012 Aktief

Ook al ziet u aan de buitenkant niets, uw huisdier kan het hele jaar door besmet worden met wormen. Dit komt omdat wormeieren overal voorkomen, zowel binnen- als buitenshuis. U neemt bijvoorbeeld regelmatig eitjes mee naar huis onder uw schoenen, die vervolgens uw huisdieren kunnen besmetten.

Maar ook via zand en stof of bezoek van andere honden en katten kan besmetting optreden. Het dier besmet zichzelf door het likken aan de vloer, schoenen, of door zichzelf te wassen. Ook door het opeten van besmette prooidieren, zoals muizen en ratten, kunnen honden en katten wormen krijgen. Uw huisdier zal zelf niet snel ziek worden van wormen. Hierdoor lijkt het alsof uw huisdier geen worminfectie heeft. Maar niets is minder waar. Een infectie treedt snel op. Niet alleen bij uw huisdier, maar ook bij uzelf, want de larven van de spoelworm zijn ook besmettelijk voor mensen. Het is daarom belangrijk om honden en katten minimaal vier keer per jaar preventief te ontwormen.


Er komen verschillende typen wormen voor bij hond en kat. Meest voorkomend zijn spoel-, zweep-, haak- en lintwormen. Niet alle ontwormingsmiddelen beschermen tegen al deze verschillende soorten. Voor een geschikt en uitgebreid ontwormingsmiddel kunt u bij onze praktijk terecht.

De belangrijkste reden om uw huisdier te ontwormen is voor de gezondheid van mensen. De larven van spoelwormen bijvoorbeeld kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij kinderen. Dit door hun nog beperkte afweersysteem, maar ook omdat zij sneller in aanraking komen met wormeieren. Bijvoorbeeld door het knuffelen met het huisdier, maar ook door het spelen in zandbakken en grasvelden. De wormeitjes die in de omgeving terecht komen blijven jarenlang een risico voor kinderen. Preventie van wormen (en dus het belanden van de eitjes op straat) is hierdoor erg belangrijk. Dit is tevens de reden dat ontlasting van honden tegenwoordig moet worden opgeruimd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat Toxocara (spoelworm) in verband wordt gebracht met het ontstaan van astma bij kinderen. Ook zijn er aanwijzingen dat gedragsproblemen door deze parasieten kunnen worden veroorzaakt.

Voorzorgsmaatregelen voor uw gezondheid en die van kinderen:

  • Ruim hondenpoep direct op en leeg de kattenbak regelmatig
  • Laat de kinderen vaak hun handen wassen, vooral voor het eten
  • Behandel uw huisdier minstens 4x per jaar tegen alle wormsoorten (elk kwartaal).
  • Bij hoge risico’s (kleine kinderen in huis, of chronisch zieke volwassenen) zelfs 6x per jaar
  • Behandel uw dier ook tegen vlooien; lintwormen worden mede door vlooien overgebracht naar uw huisdier

Sorry, comments are closed for this post.

Share