Titerbepaling bij de hond

Steeds vaker krijgen wij de vraag of we ook titerbepalingen (‘titeren’) kunnen uitvoeren voor de hond. Bij deze onze uitleg en ons standpunt.

Een titerbepaling voor vaccinatie is een bloedtest, waarmee kan worden aangetoond of de hond nog voldoende antistoffen heeft tegen een bepaalde ziekte. Per dier is het enigszins verschillend hoelang er na vaccinatie voldoende antistoffen aanwezig zijn. Hiermee kan dus in theorie worden vastgesteld of een dier opnieuw gevaccineerd moet worden of niet. De achterliggende gedachte is dat je op deze manier geen overbodige vaccinaties aan de hond hoeft toe te dienen. Een prachtig idee, als het inderdaad zo simpel zou zijn. Er zitten enkele haken en ogen aan deze methode.

Er zijn verschillende ziekten waartegen we honden vaccineren. Eén daarvan is Leptospirose (de ziekte van Weil), één van de weinige entingen die jaarlijks gegeven wordt. Dit is een ziekte veroorzaakt door een bacterie, waarvoor de bloedtest niet betrouwbaar/beschikbaar is. Voor deze ziekte zal dan ook gewoon jaarlijks gevaccineerd moeten worden. Ditzelfde geldt voor de kennelhoestenting.

De titerbepaling is alleen mogelijk voor de overige ziekten waar we tegen vaccineren: hondenziekte, parvovirus en besmettelijke hepatitis (adenovirus), samen in de vaccinatie ook als DHP te herkennen. Dit zijn ziekten waar we in onze praktijk maar eens in de drie jaar tegen vaccineren (volgens registratie van het vaccin). Een hond wordt in zijn leven hiermee maar 4-5 keer gevaccineerd! Als blijkt dat de hond door jaarlijkse titerbepaling voldoende antistoffen bij zich draagt, zal dit maar weinig vaccinaties in zijn hele leven schelen.

In de praktijk zal het meten en vaccineren dan als volgt gaan:
– De puppy vaccinaties worden gewoon gegeven
– Op 1 jaar leeftijd worden deze vaccinaties ook altijd herhaald (booster)
– Op 2 jaar leeftijd leptospirose/kennelhoest
– Op 3 jaar leeftijd leptospirose/kennelhoest
– Op 4 jaar leeftijd leptospirose/kennelhoest, en tijd voor de eerste bloedafname
□ Indien voldoende antistoffen → volgend jaar opnieuw bloedafname, dit elk jaar tot vaccinatie weer nodig is (na vaccinatie weer 3 jaar niet)
□ Indien onvoldoende antistoffen → vaccinatie en dan na 3 jaar weer bloedafname
Er zijn geen losse vaccinaties tegen deze ziekten op de markt, dus als er voor één van de drie ziekten onvoldoende antistoffen aanwezig is, moet je voor alle drie opnieuw vaccineren (combi DHP). Stel dat er wel losse vaccinaties waren geweest, zou je voor de andere ziekten alsnog jaarlijks moeten blijven meten, wat het voor de hond alleen maar intensiever en dus risicovoller maakt.

Het kan dus zijn dat er bij uw hond na het 4e jaar elk jaar wat bloed zal moeten worden afgenomen, tot vaccinatie weer nodig is. Voor deze test is maar weinig bloed nodig, maar bloedafname is voor een dier wel stressvoller dan een eenvoudige vaccinatie. Daarnaast kunt u rekenen op extra kosten hierdoor.

Het aflezen van de test gebeurt door middel van een kleur vergelijking met een controle stip met het blote oog. Er zijn geen getallen die we vergelijken. Dit is een vrij subjectieve methode en daardoor kan dit in twijfelgevallen lastig zijn. Er wordt gezegd dat je bij een hele donkere stip best een jaar kunt overslaan met meten, maar het is nooit zeker hoe snel de antistoffen verdwijnen uit het lichaam. Daarom raden we dit af.

Tot slot zijn veel van de ‘bijwerkingen’ van vaccinaties die op het internet rondgaan nooit bewezen aan veroorzaakt te worden door de vaccinatie. Zo kan jeuk na vaccinatie ook optredendoor vlooien die zijn opgelopen in een dierenartspraktijk, of door de prik zelf (dus niet door het vaccin, maar door de huidinjectie). Kortom, wij zijn van mening dat het titeren zoals het op dit moment bestaat weinig zal bijdragen aan de gezondheid van uw hond en soms zelfs belastend kan zijn! De vaccinatieschema’s zijn de afgelopen jaren regelmatig aangepast en bijgesteld, en het is echt niet meer zo dat uw hond standaard elk jaar de ‘cocktailprik’ krijgt!

Voor vragen hierover kunt u uiteraard terecht bij de assistentes of dierenartsen in onze praktijk.

Share