Reizen met uw dier

Bent u van plan uw huisdier mee op vakantie te nemen? Er zijn dan veel dingen waar u aan moet denken. Er zijn verschillende eisen waar u zich aan moet houden, maar daarnaast zijn er ook (medische) adviezen die we u kunnen meegeven.

Invoereisen binnen de Europese Unie

• Uw hond, kat of fret moet gechipt zijn (voordat de Rabiësvaccinatie gegeven wordt, op dezelfde dag mag wel) en een Europees dierenpaspoort hebbenVakantie met uw dier

• De dieren moeten ingeënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid) tenminste 21 dagen voor vertrek

• Wanneer u met meer dan 5 dieren reist, valt uw reis onder commercieel verkeer (handel), dan kunnen er andere regels gelden. Ook als uw dier alleen reist, zonder begeleiding, geldt dit als handel. Informatie hierover kunt u vinden bij de NVWA.

Bepaalde Europese landen hebben aanvullende regels, zoals verplichte wormenbehandeling of het verbod op bepaalde rassen. Deze regels gelden ook bij doorreis door een land. Voor dieren jonger dan 3 maanden en voor andere huisdieren dan honden, katten en fretten, gelden er ook andere regels. Voor deze informatie kunt u terecht op de website van het Landelijk informatiecentrum Gezelschapsdieren (www.licg.nl). Hier vindt u ook informatie over reizen buiten de EU.

Dierziekten in het buitenland

In het buitenland heersen soms ziekten die in ons land niet voorkomen, hier dient u zich wel van bewust te zijn als u uw dier meeneemt. In een aantal gevallen kunt u hier maatregelen tegen treffen om uw dier te beschermen. U kunt deze ziekten zelfs naar ons land importeren. Hieronder enkele belangrijke (parasitaire) ziekten die voorkomen.

Leishmania

Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die in grote delen van de wereld voorkomt en in Europa voornamelijk in de zuidelijke streken. De hond vormt ook een belangrijke bron voor infectie bij de mens. De ziekte wordt overgedragen door de zandvlieg, een soort stekende mug. De verschijnselen ontstaan op zijn vroegst een maand na infectie, maar kunnen ook pas jaren later optreden. De symptomen kunnen heel divers zijn, van huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid door ontstekingen in de gewrichten en ontstekingen aan de ogen. De ziekte kan chronisch worden.

Babesia

Babesia is een infectie die door teken wordt overgedragen. Bij katten komt dit niet voor. Als een teek 2-3 dagen bloed heeft gezogen, kan de hond geïnfecteerd raken. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Na 10-20 dagen kan de hond slomer worden, minder eetlust hebben en koorts krijgen. Uiteindelijk kan de hond bloedarmoede, geelzucht en roodbruin verkleurde urine krijgen. Babesia komt inmiddels in vrijwel heel Europa voor.

Ehrlichia

Ehrlichia kan ook door teken worden overgedragen en is ook een parasiet die in de rode bloedcellen gaat zitten. 1-2 weken na infectie kan het dier koorts krijgen, verminderde eetlust en algemeen ziek zijn. Ook kunnen bloedingen ontstaan. Uiteindelijk kunnen er jaren later chronische klachten ontstaan van slechte eetlust, vermageren en soms koorts. Ook treden er ontstekingen in huid, nieren, ogen en gewrichten op. Hersenvliesontsteking komt ook voor. Ehrlichia is overdraagbaar op mensen en kan onder andere leverontsteking geven.

Hartworm

Hartworm wordt veroorzaakt door een worm die door verschillende muggen kan worden overgedragen. De larven van de worm komen na de beet in de longslagader terecht, waar zij volwassen worden en nieuwe larven produceren. Bij heel veel wormen komen deze uiteindelijk in het hart terecht. Uw dier kan gaan hoesten, vermageren en een verminderd uithoudingsvermogen krijgen. Uiteindelijk kan hartfalen optreden.

Vossenlintworm

In grote delen van Europa komt de vossenlintworm voor. Honden en katten worden geïnfecteerd als ze besmette knaagdieren opeten. De lintworm zelf bij hond/kat kan niet echt kwaad, maar als de mens hierdoor besmet raakt kan zich in o.a. lever en longen een blaasworm ontwikkelen. Dit kan heel gevaarlijk zijn.

Haakwormen

Haakwormen (Ancylostoma) zijn parasieten die in Zuid-Europa voorkomen bij honden en katten. Larven worden vanuit vochtige grond opgenomen via huid of slijmvliezen. De volwassen wormen leven in de dunne darm en kunnen daar bloedarmoede en bloederige diarree veroorzaken.

Voor de meeste van deze aandoeningen bestaan behandelingen, maar het probleem is dat de ziekten vaak te laat worden ontdekt. De symptomen kunnen in veel gevallen na langere tijd nog ontstaan, wat de diagnose erg moeilijk maakt. In een aantal gevallen is zelfs een levenslange behandeling noodzakelijk en bovenstaande aandoeningen kunnen bijna allemaal dodelijk zijn. Het is daarom erg belangrijk om infectie te voorkomen. Dit kan op de volgende manieren:

• Een goed product tegen teken gebruiken

• Geen enkele tekenbestrijdingsmiddel kan aanhechting van een teek voorkomen, de teken gaan wel dood en laten sneller los. Daarom dus teken direct op de juiste manier verwijderen

• Ontwormen: voor vertrek, direct na thuiskomst en 1 maand later, bij langdurig verblijf in het buitenland elke maand, dag van thuiskomst en 1 maand daarna. Ontworming met een goed product (vraag hiernaar bij onze assistente) behandelt onder andere tegen hart- en lintworm

• In gebieden waar Leishmania voorkomt een juiste bescherming tegen zandvliegen gebruiken, poeltjes met stilstaand water vermijden en uw dier vanaf de schemering binnen houden

• Contact met andere dieren voorkomen, denk aan zwerfdieren, maar ook wilde dieren

Door het veranderende klimaat komen vele van deze ziekten in meer van oorsprong koude landen voor, het is daarom goed de laatste richtlijnen in de gaten te houden. Bij onze assistente kunt u een kaart van Europa opvragen met de risicogebieden. In grote lijnen geldt het volgende:

Noord- Midden- en Oost-Europa: Grof gezien kunt u een lijn trekken van Amsterdam via Parijs naar het zuiden, alles ten oosten hiervan. Behandelen tegen: teken, vossenlintworm en haakworm

Zuid-Europa: Alles ten Zuiden van Parijs ongeveer. Behandelen tegen: teken, hartworm, zandvliegjes, haakworm.

Hieronder een schema met onze middelen:

Middel Werkzaam tegen
Bravecto (tablet) Vlooien en teken
Gedurende 3 maanden!
Vectra 3D (pipet) Vlooien, teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen
Gedurende 1 maand
Activyl Tick-Plus (pipet) Vlooien en teken
Gedurende 1 maand

Uiteraard is het ook heel belangrijk dat uw dier de gebruikelijke vaccinaties heeft gehad, maar dit is voor het reizen niet verplicht. Verder is het natuurlijk belangrijk om na te denken over de reis zelf, hoe neemt u uw dier mee, welke spullen zijn er nodig, is uw dier gewend aan lange autoreizen en kan uw dier tegen warmte. Het is ook goed u af te vragen of u uw dier er een plezier mee doet hem mee te nemen, zou hij dan niet beter af zijn in een pension of bij een oppas? Ook is het wellicht verstandig alvast gegevens op te zoeken van een dierenarts op de plaats van bestemming voor als er iets gebeurt.

 

Tot slot wensen wij u een fijne vakantie toe!

 

Share