Laten we beginnen met de parasitaire infecties!
Parasitaire infecties zien we ontzettend vaak bij onze huisdieren. De vlooien staan absoluut op nummer 1 als veroorzaker. De vlo is een klein bruin/zwart beestje van ongeveer 1 mm groot. De vlo leeft m.n. in de omgeving, maar heeft onze huisdieren nodig om zich te kunnen voedden en voort te planten. Voor iedere vlo die je op je dier aantreft, zitten er 10 in je huis! En 10 vlooienvrouwtjes kunnen wel 15.000 eitjes leggen! Je kunt je dus voorstellen dat een vlooienplaag snel kan ontwikkelen.
De vlo geeft bepaalde stoffen af tijdens de beet, die huidirritatie opwekken. Hierdoor ontstaan kleine bultjes en natuurlijk de jeuk. Vlooien zitten het liefst achterop de rug, en we zien ook dat onze huisdieren vaak achterop de rug jeuk hebben. Ze gaan hier bijten, likken en krabben. Ook rondom de hals zitten de vlooien graag.
Om uw dier te beschermen is het dan ook belangrijk jaarrond preventief te behandelen tegen vlooien. De winters zijn tegenwoordig mild en binnen staat de verwarming aan, dus vlooienplagen zien we ook veel in de winter voorbij komen. Door het oplikken van de vlooien, kan uw huisdier ook besmet raken met lintworm, omdat vlooien dit bij zich dragen. Ontwormen is daarom ook erg belangrijk.
Als de dieren bij ons in de praktijk komen, komen ze met de klacht van jeuk. Soms ook het plots opschrikken en bijten in hun lijf (tgv een vlooienbeet). Met een kam kunnen we vaak vlooienpoepjes vinden, of zelfs levende vlooien. Het is belangrijk om direct een adequate behandeling op te starten tegen de vlooien, en indien de jeuk extreem is, om hierbij te ondersteunen met evt. shampoo of medicatie.
Buiten vlooien zien we ook regelmatig mijten en luizen als parasitaire infecties die jeuk veroorzaken. Dit komt met name voor bij de knaagdieren (konijn, cavia, … ). Hoeveel vlooien ook kunnen voorkomen bij deze dieren, zien we dit gelukkig een stuk minder. Mijten zijn microscopisch klein en kunnen meestal niet of heel slecht met het blote oog gezien worden. Luizen kunnen vaak wel net aan herkend worden, als bruine streepjes die vasthangen aan de haren van het dier. Vaak worden deze infecties opgelopen door contact met andere dieren, of besmet hooi of stro bijvoorbeeld. Ook onze knaagdieren kunnen gelukkig goed worden behandeld, met een pipet die tegen vlooien, mijten en luizen werkt. De huid, die vaak kaal en schilferig is geworden, zal zich daarna weer snel herstellen en uw dier zal zich een stuk beter voelen.