De oudere hond en kat

Net als mensen worden onze huisdieren gemiddeld genomen erg oud, veel ouder dan vroeger. Dit komt onder andere door het goede leven wat zij leven, met een warm huis, goede voeding en liefdevolle baasjes. Zoals bekend komt ouderdom met gebreken, dit is bij dieren niet anders dan bij mensen. Uiteraard wilt u dat uw dier niet alleen erg oud wordt, maar vooral op een leuke manier oud wordt!

Er zijn een aantal punten waar u op kunt letten. Bij veel aandoeningen is het belangrijk in een vroeg stadium te gaan behandelen, om de kwaliteit van leven goed te houden.

Hieronder leest u de meest voorkomende symptomen van ouderdomsziektes die u zelf kunt herkennen.

Vermageren

Vaak denken baasjes dat mager worden bij een oud dier hoort. Van het ouder worden op zich wordt een dier niet mager. Er zijn verschillende kwalen die dit kunnen veroorzaken. Zo zijn bij katten nierfalen en een te snel werkende schildklier erg veel voorkomend. Bij de ene aandoening eet het dier slecht, bij de ander juist erg veel. Veel eten in combinatie met afvallen klopt sowieso niet!

Overgewicht

Naast gewichtsverlies is het ook belangrijk scherp op gewichtstoename of overgewicht te letten. Net als voor mensen, is overgewicht een grote belasting voor het lichaam van uw dier. Zo worden gewrichten en het hart zwaarder belast, en is er een grotere kans op het ontstaan van tumoren. Ook suikerziekte en bepaalde orgaanziektes worden door overgewicht veroorzaakt.

Veel drinken/plassen

Dieren met nierfalen, suikerziekte, of vele andere aandoeningen kunnen veel gaan plassen en vervolgens ook veel drinken. Door het soortelijk gewicht van de urine te meten, is het mogelijk vast te stellen hoe goed de urine geconcentreerd is. Als de urine slecht geconcentreerd is, wil dat zeggen dat het dier teveel plast (en vervolgens ook drinkt), en is verder onderzoek (bv. bloedonderzoek) naar de oorzaak dan ook nodig.

Stijf of kreupel lopen

Een veel voorkomende ouderdomskwaal is artrose. Als uw dier last heeft van artrose, kunt u merken dat hij stijf is bij het opstaan, maar dat dit na wat beweging soms wat beter gaat. Ook kan uw dier kreupel lopen, meer slapen en niet graag willen meelopen. Bij katten kan opvallen dat ze zichzelf minder goed verzorgen (vervilten van de vacht vaak op de rug), langere nagels hebben en minder goed kunnen springen. Door de chronische pijn zal een dier hier meestal niet van gaan piepen, maar eerder slecht gehumeurd raken. Artrose zelf is niet meer te genezen, maar het proces kan wel geremd worden en de pijn en ontstekingen die ermee gepaard gaan bestreden. Zo is er een goede voeding (Specific Joint Support) en medicatie welke uw dier goed kunnen helpen.

Gedragsveranderingen

Het gedrag van een ouder dier kan plotseling of geleidelijk veranderen. Tekenen die bij dementie kunnen passen zijn bijvoorbeeld: onrustiger gedrag, agressie, angst, niet meer herkennen van de

eigenaar, onzindelijkheid, vergeten dat het dier al gegeten/gedronken heeft en een omgekeerd dag/nachtritme. Andere gedragsveranderingen die bij een ouder dier kunnen optreden zijn meer slapen, maar ook tegen muren aanlopen en rondjes lopen.

Uithoudingsvermogen

Een ouder dier kan een verminderd uithoudingsvermogen krijgen, en daardoor niet zo goed meer mee kunnen lopen. Hij is snel buiten ademen loopt traag. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zeker wanneer hij tevens hoest, of flauw valt, of een blauwe tong krijgt, is het belangrijk contact op te nemen voor verder onderzoek. Als een kat met zijn bek open gaat ademen, is dit een teken van acute benauwdheid en is het belangrijk direct de praktijk te bellen.

Tumoren

Zowel bij jonge als oudere dieren komen tumoren voor. Een tumor is een ander woord voor gezwel, en zegt dus niets over of de bult goed- of kwaadaardig is. Een vetbult is een voorbeeld van een goedaardig tumor. Pas na het afnemen van cellen of biopten is met meer zekerheid te zeggen of een tumor goed- of kwaadaardig is. Soms is het verstandig het gezwel operatief weg te halen en vervolgens te laten onderzoeken op kwaadaardigheid.

Hoge bloeddruk

Met name bij katten op leeftijd komt een te hoge bloeddruk regelmatig voor. Dit kan een aanwijzing zijn voor een onderliggende aandoening, zoals nierfalen of een te snel werkende schildklier, maar ook een op zichzelf staand probleem zijn. Bij een langdurig te hoge bloeddruk gaat dit duidelijke problemen geven, zoals onrustig gedrag, plotselinge blindheid en neurologische aanvallen. De organen zijn dan al ernstig beschadigd. Door de bloeddruk tijdig bij te stellen met medicijnen, kan ergere schade worden voorkomen.

Andere interne problemen

Andere veel geziene klachten zijn braken of diarree. Hiervoor zijn veel uiteenlopende oorzaken, die niet altijd snel te ontdekken zijn. Ook kan de buikomvang plots toenemen door bijvoorbeeld een vochtophoping of tumor in de buikholte.

Algemene ondersteuning

Ook als uw dier geen last heeft van bovenstaande problemen, is het in ieder geval belangrijk uw oudere dier goed te ondersteunen. Kies daarom voor het Specific seniordieet nat- en/of droogvoer (FGW/FGD). Dit is de beste kwaliteit onderhoudsvoeding, zodat de conditie goed en de organen zo lang mogelijk gezond blijven. Zorg daarnaast voor regelmatige ontworming, ontvlooiing en vaccinatie, omdat de weerstand van oudere dieren vaak toch iets minder wordt. Voor oudere dieren is het extra belangrijk regelmatig op controle te komen, dat wil zeggen 2 keer per jaar op controle en één keer per jaar seniorencheck (inclusief 1 keer per jaar urine soortelijk gewicht van de urine gratis bij consult), zodat problemen op tijd worden opgespoord.

Bij vragen over uw oudere dier, of de genoemde voeding of medicatie, helpen wij u graag!

Share