Zoals u heeft kunnen lezen, heeft jeuk dus verschillende oorzaken en moet de behandeling afgestemd worden op de oorzaak en het dier. Voor parasitaire infecties moet de parasiet (vlo, mijt, luis, …) behandeld worden, bij wonden- en wondinfecties moeten we de ontsteking behandelen en allergieën hebben zo ieder hun eigen behandeling. Er volgt hier een korte opsomming van de verschillende behandelingsopties
Parasitaire infecties
Er zijn een hoop mogelijkheden om aan anti-parasitaire middelen (vlooienmiddel etc.) te komen. Dierenwinkel, supermarkten, internetaanbieders, … overal kun je aan heel veel verschillende producten komen! Helaas werken niet alle middelen even goed en zijn sommige middelen onhandig in de toediening of zelfs onveilig voor uw dier! Het is belangrijk dat u goed controleert of u een passend product heeft voor uw dier: de gewichtsklasse moet kloppen (zodat u niet over of onder doseert) en natuurlijk de diersoort. Incidenteel wordt een middel voor honden gebruikt bij de kat, maar dit kan fataal zijn voor uw dier. Bij ons in de praktijk kiezen we voor betrouwbare middelen die wetenschappelijk onderzocht, veilig te gebruiken, en bewezen werkzaam zijn. Wij kunnen u altijd adviseren in welk product u het best kunt gebruiken voor uw dier. Twijfelt u over een middel wat u in huis heeft? Kom er gerust mee langs, dan kijken we even met u mee.
Wonden
Niet iedere wond hoeft meteen gezien te worden door een dierenarts. Als uw dier een schaafwond heeft opgelopen, of een ondiepe kras/wond, kan dit ook gewoon genezen. Wat u gemakkelijk kan doen, is om de wond en de huid rondom de wond goed schoon te houden en te behandelen met honingzalf. Honingzalf is een natuurproduct met antibacteriële eigenschappen die de wondgenezing stimuleert. Als de wond groter of dieper is, er onrustig uit ziet, bloedt, pussig is en/of stinkt, wacht dan niet af en bel uw dierenarts, ook als u twijfelt. Ook als uw dier zich anders gedraagt dan normaal. We kunnen dan telefonisch overleggen of het nodig is om op consult te komen.
Allergieën
Eerder hebben we al besproken welke allergieën meest voorkomend zijn en hoe we deze gaan behandelen in eerste instantie. We kunnen een aantal dingen doen om de jeuk te verlichten, buiten wat reeds besproken is (zoals anti-parasitaire middelen en voeding):
- Er zijn verschillende shampoos op de markt, natuurlijk de gewone hondenshampoos (voor het reinigen van de huid en vacht), maar ook medicinale shampoos. Bij lichte tot milde jeuk- en huidklachten, kunnen medicinale shampoos verlichting geven. Dit doen ze door het wegspoelen van irriterende prikkels (van vlooien, tot aan pollen en mijten), door het ondersteunen van de huidbarrière, of door het verkoelen van de huid.
- Er zijn verschillende types van medicatie op de markt die kortdurend tot levenslang kunnen worden ingezet om te ondersteunen bij huidklachten. Medicatie gebaseerd op prednison werkt vaak erg goed, omdat het de overdreven lichaamsreactie afremt. Dit kan via injectie, tabletten of vloeistof worden toegediend aan uw dier. Nochtans heeft prednison heel veel bijwerkingen en is het al op korte termijn, maar zeker op lange termijn erg belastend voor uw dier. Daarom kiezen we liever voor andere types medicatie. Deze andere medicatie-soorten wisselen qua toediening (injectie evt. zelfs thuis te geven, tabletten, vloeistof) en ook qua manier waarop ze werken in het lijf van uw dier. Om hierop in te gaan, wordt het verhaal erg complex, dus dit zullen we u besparen. Indien het nodig is uw dier te behandelen met één van deze middelen, dan gaan we graag met u in op de verschillende opties en hun werking.