Category Archives: Columns Aktief

Wormen bij Hond en Kat

Wormen bij Hond en Kat

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk juli 2012 Aktief

Ook al ziet u aan de buitenkant niets, uw huisdier kan het hele jaar door besmet worden met wormen. Dit komt omdat wormeieren overal voorkomen, zowel binnen- als buitenshuis. U neemt bijvoorbeeld regelmatig eitjes mee naar huis onder uw schoenen, die vervolgens uw huisdieren kunnen besmetten.

Lees verder

Voeding en gedrag bij huisdieren

Voeding en gedrag bij huisdieren

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk juni 2012 Aktief

Onlangs zijn er nieuwe onderzoeken gedaan naar het ontstaan van pica. Dit is de medische term voor het opeten van materialen die hier niet voor geschikt zijn. Dit komt vaker voor bij honden, maar ook katten kunnen hier last van hebben. Denk aan het opeten van speelgoed, planten, gras, en ontlasting van andere dieren. Wij krijgen veel vragen hierover omdat het eten van gras en poep veelal vreemd wordt bevonden. Dit gedrag is ook afwijkend, alleen de ernst ervan bepaald voor een groot deel of u als eigenaar ermee naar de dierenarts gaat.

Lees verder

Huidklachten bij dieren

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk april 2012  Aktief

De winter is weer achter de rug, iedereen is toe aan het voorjaar en wat meer warmte. Mens en dier genieten van de bloeiende natuur. Niet alle dieren zijn blij met het voorjaar. Er zijn erg veel dieren met huidklachten, welke elk jaar juist in de maanden april en mei weer erger worden. Zowel bij honden als katten zijn er veel jeukklachten door huidontstekingen. Deze spelen vooral in het voorjaar op door verschillende redenen. Doordat de temperaturen buiten langzaam stijgen zullen vlooien en andere huidparasieten (zoals diverse mijten) hun kans grijpen. Zorg daarvoor dat uw dier een juiste bescherming krijgt. Lees verder

Hyperthyreoidie bij katten

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk maart 2012  Aktief

Deze maand zal ik iets vertellen over een specifieke aandoening die veel bij oudere katten voorkomt. De ziekte Hyperthyreoidie komt voor bij katten boven de 8 jaar oud, en is een afwijking aan de schildklier. De schildklier maakt als gevolg van meestal een goedaardige tumor te veel hormonen aan, welke grote invloed hebben op de stofwisseling. Organen zoals hart en nieren worden hierdoor ernstig belast.

Lees verder

Februari: Maand van de gebitscontrole

Februari: Maand van de gebitscontrole

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk januari 2012

Elk jaar wordt in februari de Maand van de Gebitscontrole georganiseerd. Dit is een landelijke campagne gericht op gebitsproblemen bij hond en kat waaraan wij ook deelnemen. Het doel van deze campagne is om eigenaren alert te maken op de gebitsverzorging van hun huisdier, waardoor ze op latere leeftijd ernstige ontstekingen of het verliezen van tanden of kiezen kunnen voorkomen. 80% van de honden en 67% van de katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen!

Lees verder

Share