Kwispelend en spinnend de jaarwisseling door!

Nu al praten over de jaarwisseling?! Ja, inderdaad! Waarom? Het liefst wil je geen rustgevende medicatie gebruiken voor je dier tijdens deze mooie viering. Gelukkig hoeft dit meestal ook niet met een goede training vooraf, een aantal maanden van te voren dus!
De angst voor harde geluiden  is een natuurlijke overlevingsdrang.  Daarnaast  geeft vuurwerk ook  flitsen, trillingen en een rare geur. Door vervelende ervaringen of vaak schrikken kunnen dieren een fobie krijgen. De  paniek en angst die ze dan uiten is zeker geen aanstellerij!

Voor die ene dag in het jaar een hele periode trainen?
Jazeker. Een dier wat bang is voor de harde geluiden van vuurwerk, kan deze angst gaan generaliseren. Dit wil zeggen dat hij later ook voor steeds zachtere geluiden met paniek kan reageren (onweer in de verte, dichtslaande keukenkastjes etc.)  Ook kunnen ze het associëren met naar buiten gaan en ook na de vuurwerkdagen niet meer naar buiten durven.  Een pup of kitten die nog geen negatieve ervaring heeft met vuurwerkgeluiden, kun je nu al trainen zodat hij deze angst ook nooit gaat ontwikkelen.

Bij vuurwerktraining laat je je dier wennen door vuurwerkgeluiden eerst heel zacht af te spelen. Dit bouw je rustig op. Tegelijkertijd speel je met je dier of bied je wat lekkers aan als je dier rustig blijft. Een aai of knuffel is vaak ook al een goede beloning. Geluidsopnames van vuurwerk zijn gratis online te vinden.
Naarmate de training vordert, voer je het geluidsniveau op. Let op! Blijf altijd onder het geluidsniveau waarbij het dier angstig wordt en beloon niet wanneer het dier angstig is!  Het verschilt per dier hoe lang de training nodig is.
Bij erg bange dieren, of dieren waarbij de training moeizaam verloopt is het verstandig om tijdens de training gebruik te maken van rustgevende supplementen (ook bij ons verkrijgbaar).

Wij hebben natuurlijk nog veel meer tips en informatie over vuurwerktraining.
Neem gerust contact met ons op!

Share