075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Korte termijn tips voor een stressvrij uiteinde!

Onze huisdieren ervaren juist vaak angst en stress met al het vuurwerk. Eerder bespraken wij de lange termijn aanpak voor vuurwerk. Nu de vuurwerkdagen voor de deur staan, hebben wij het over de korte termijn aanpak!

Supplementen, verdampers, halsbanden en sprays.

Zowel voor honden als katten hebben wij rustgevende supplementen beschikbaar. Voor de hond hebben wij deze in de vorm van tabletten of capsules. Daarnaast zijn er ook rustgevende halsbanden, verdampers en sprays. Ook voor katten zijn er tabletten op supplementbasis, alleen is het verstandig om hiermee een aantal weken van te voren te starten. Voor katten zijn er ook verdampers en sprays beschikbaar. U kunt eventueel een aantal verschillende middelen hiervan combineren.

Een hele angstige hond of kat?

Een dier wat al een grote angst heeft ontwikkeld, heeft waarschijnlijk niet genoeg aan supplementen. In dit geval hebben wij rustgevende medicatie in de vorm van tabletten. Dit zijn tabletten met een acuut angstremmend effect welke uw dier minder gevoelig maakt voor geluid. Ook onderdrukken ze het leren, waardoor het dier bij een angstige ervaring, het gevoelig van angst minder goed zal onthouden. De meeste dieren reageren hier goed op. Ze worden hier niet suf van! Wij zetten deze tabletten alleen in voor een erg angstig dier, aangezien de medicatie belastend is voor lever en nieren.

Andere hulpmiddelen

Er zijn oorbeschermers speciaal voor honden die het geluid van vuurwerk kunnen dempen.
Ook bestaan er ‘pressure wraps’. Dit zijn speciale shirts die een constante druk rondom de borstkas geven. Deze druk heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Laat uw dier wel eerst rustig wennen aan deze hulpmiddelen.

Met Oud en Nieuw:

  • Zorg voor afleiding zoals voerspelletjes en zet evt. de radio of tv aan.
  • Sluit de gordijnen zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  • Geef katten de gelegenheid om zich te verstoppen op een veilig plekje, houd ramen en deuren dicht.
  • Laat uw hond overdag extra lang uit op een rustige locatie, zodat uw hond lekker moe is.
  • Laat uw hond niet alleen in huis en zeker niet als hij tabletten heeft gehad. Hij kan zich in paniek ernstig bezeren!
  • Probeer angstgedrag te negeren en niet te belonen. Sta het zeker toe als uw dier bij u wilt zijn, maar geef geen positieve aandacht aan angst. Straf een dier ook niet voor angst, dan maakt u het juist erger. Zelf rustig blijven en alleen goed gedrag belonen is het beste!