Informatie over konijnen

Informatie over konijnen

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk februari 2012 Aktief

Het voorjaar staat al weer bijna voor de deur. Insecten komen tevoorschijn en kunnen ziektes overdragen van dier naar dier. Zo kunnen muggen virusinfecties overdragen van wilde konijnen naar tamme konijnen.

Het gaat om virussen die Myxomatose of het Virale Hemorrhagisch Syndroom veroorzaken. Al jarenlang bestaan er vaccinaties om onze konijnen tegen infectie te beschermen. Vanaf dit jaar is er een nieuw vaccin beschikbaar dat slechts 1x per jaar toegediend hoeft te worden en met 1 injectie tegen beide ziektes beschermd. Hierdoor bespaart u aanzienlijke kosten en natuurlijk voorkomt u ernstig lijden van uw konijn(en). We adviseren alle konijnen jaarlijks te vaccineren, net zoals iedereen dat kent bij hond en kat. Alleen op deze manier kunt u uw konijn beschermen tegen deze dodelijke ziektes. Helaas zijn er afgelopen najaar veel konijnen gestorven aan deze ziektes. Kom daarom zo snel mogelijk langs voor de vaccinatie. Daarnaast hebben wij zolang de voorraad strekt diverse presentjes voor alle konijnen welke u ontvangt tijdens de vaccinatie!

6_ada9a09acea936d776a6f55c82778c43_m

Naast de ziektes hierboven genoemd zijn er meer problemen die we veel bij konijnen tegen komen. De meeste aandoeningen zijn gerelateerd aan verkeerde of teveel voeding, en zijn dus te voorkomen.

Het natuurlijke dieet van konijnen bestaat uit gras, bladeren, boomschors en wat granen en plantenwortels. Het belangrijkste onderdeel van voeding is hooi. Dit is goedkoop en het allerbeste voor het konijn. Hierdoor slijten de tanden en kiezen beter af, en wordt het maagdarmkanaal voldoende gevoed. Door de vele vezels blijven de keutels goed compact en treedt er geen diarree op.

Naast hooi moet een konijn ook wat brokken krijgen om alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Geef maximaal 20 gram per kilo konijn per dag! (Konijn van 2,5 kg dus 50 gram). Veel konijnen eten eerst het lekkerste op uit de gemengde voeders, daarom adviseren wij geen gemengde voeders te kopen. Van granen en andere toevoegingen aan de brokken worden ze erg dik en krijgen ze diarree klachten. Door overgewicht kunnen ze ook de nachtpoep (caecotrofen) niet meer opnemen, waardoor deze aan de achterhand blijven plakken wat vooral in de zomer tot huidmadenziekte kan leiden. Kom voor een gratis proefverpakking langs in de praktijk.

Meer informatie vindt u op www.dierenartspraktijkwormer.nl.

 

Sorry, comments are closed for this post.

Share