Het gevaar van de grasaar

 

In de zomer komen er regelmatig honden en katten bij de dierenarts, omdat zij last blijken te hebben van een “kruiper”, ook wel gekend als grasaar. Deze zaden hebben scherpe punten en bewegen zich maar één kant op, waardoor ze gemakkelijk in de huid kunnen kruipen, bijvoorbeeld aan de poten. Daarnaast worden ze ook vaak  teruggevonden in oren, ogen en neuzen.

De puppy Jacky kwam onlangs op consult vanwege plotseling piepen tijdens de wandeling en leek pijn te hebben aan één oor. Het had heel wat voeten in aarde om de pup goed te kunnen onderzoeken, op zo’n jonge leeftijd is stilzitten natuurlijk al lastig! Onder een licht roesje en veel “graafwerk” is de dierenarts er gelukkig in geslaagd om de grasaar te vinden en te verwijderen en kon Jacky weer vrolijk naar huis. Eén dag later heeft de dierenarts bij een andere hond opnieuw een grasaar uit een oor moeten verwijderen!

Het verhaal van de kater Spikkel spant de kroon.  De eigenaar had opgemerkt dat Spikkel zich meer terug trok en veel nieste. De eigenaar verdacht een grasspriet omdat Spikkel, als 14-jarige levensgenieter, hier al eens eerder last van had gehad. Na grondige keel- en neusinspectie, was een grasaar te zien in de neus. Helaas lukte het niet om deze te verwijderen, de grasaar zat stevig vast in die nauwe neusgang. In de hoop om de zwelling, ontstaan door de irritatie van de grasaar, te laten afnemen, werd gestart met medicatie. Uiteindelijk is Spikkel doorverwezen naar de specialistenkliniek. Terwijl de eigenaar met Spikkel in de wachtkamer bij de specialistenkliniek zat, nieste Spikkel nogmaals. En wat bleek? Spikkel was er eindelijk in geslaagd de grasaar uit te niezen! Een opluchting voor kat én baasje!

Dit is slechts een kleine greep uit de verhalen over grasaren. Grasaren zijn praktisch overal te vinden en dieren komen er vaak mee in aanraking. Vaak hebben zij hier geen last van en vallen de grasaren vanzelf weer van het dier af, doch kan het verkeerd aflopen. In de meeste gevallen kunnen deze grasaren dan verwijderd worden bij de dierenarts.

Als er in uw omgeving grasaren zijn, controleer dan regelmatig uw dier op de aanwezigheid van deze kruipers. De grasaren kunnen in de vacht zitten en soms moeilijk te zien zijn, maar ze zijn vaak wel goed te voelen. Als ze nog niet te diep zitten, zijn ze makkelijk te verwijderen. Plotseling veel likken aan de poten, niezen of last hebben van een oor of oog, kan duiden op aanwezigheid van een grasaar. Uw dierenarts helpt u dan graag verder!

Share