Chocolade is giftig!
De feestdagen staan weer voor de deur. Dat houdt helaas ook in dat de kans dat uw huisdier een stuk chocolade weet te bemachtigen, een stuk groter is! Chocolade (de stof Theobromine) is hartstikke giftig voor dieren, met de volgende symptomen als gevolg: hijgen, onrust, spiertrillingen, hoge lichaamstemperatuur, overlijden. Theobromine zit meer in (extra-)pure chocolade dan in melkchocolade. Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts wanneer uw dier chocolade heeft binnen gekregen.
Meer risico op besmettelijke hondenhoest
Tijdens de koudere maanden brengen wij en onze honden gemiddeld 85% van de tijd binnenshuis door. Vaak is de lucht binnen veel droger door de verwarming. Dit is nadelig voor de vochtigheid van de neus-, mond-, keelslijmvliezen waardoor een luchtweginfectie makkelijker aan kan slaan.
Gewicht
Zoals u hierboven leest, brengen wij en onze dieren veel meer tijd in huis door. Uw dier krijgt dus minder beweging en verbruikt daardoor minder energie. Op deze dagen kunt u uw dier daarom het beste iets minder eten geven om overgewicht te voorkomen.
Herfst
Kastanjes, eikels, dennenappels en paddenstoelen brengen bij het eten hiervan de nodige gevaren met zich mee! Vergiftiging of een verstopping in het maagdarmkanaal is het gevolg. Hoe groter de hoeveelheden, hoe groter de risico’s natuurlijk zijn. Neem contact op met uw dierenarts voor advies wanneer uw hond dit heeft opgegeten. Indien het om een paddestoel gaat, neem deze paddenstoel dan mee naar de dierenarts. Blijf goed op uw hond letten tijdens de mooie herfstwandelingen.
Niet spelen met takken
De herfst en winter brengt een hoop dode takken met zich mee. Het is natuurlijk erg verleidelijk om de takken te gebruiken voor een spelletje apport. Toch raden wij dit af! Naast dat houtsplinters verwondingen kunnen veroorzaken, komt het regelmatig voor dat het vangen van de stok door de hond, fout gaat. De stok kan de keel doorschieten en levensbedreigende verwondingen veroorzaken.
Verlichting
De dagen worden korter en u gaat vaker in het donker op pad met uw hond. Zorg er daarom voor dat ook uw hond goed zichtbaar is. Er zijn speciale halsbanden met verlichting te krijgen, maar ook lichtjes die u aan het tuig kunt bevestigen. Daarnaast zijn er ook tuigen of halsbanden met reflectoren verkrijgbaar.
Strooizout
De pekel kan irritatie geven aan de voetzolen van de hond. Hiervoor bestaan speciale beschermende balsems!
Blijf letten op en behandelen tegen parasieten
In de herfstperiode en tijdens de minder strenge winters zijn teken gewoon nog actief. Blijf uw hond (en uzelf) ook in deze seizoenen controleren op teken na een wandeling.
Ook vlooien zijn nog actief, zelfs tijdens een strenge winter, adviseren wij om te blijven behandelen tegen vlooien. In uw huis gaat de kachel namelijk weer aan en is het lekker warm voor vlooien om actief te blijven.
Goed geïnformeerd de koude dagen door, daar doen we het natuurlijk voor!