075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Giardia

Wat is Giardia?
Giardia is een ééncellige parasiet die leeft in de dunne darm, die voorkomt bij zoogdieren (inclusief de mens). Hij hecht zich met behulp van tentakels aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen. Door deze slechte vertering ontstaat diarree. Giardia kan van dier op dier worden overgedragen, maar ook van dier op mens!

Besmetting
Besmetting met Giardia ontstaat door opname van eitjes. Deze eitjes bevinden zich in uitwerpselen van met Giardia besmette dieren. In de darmen komen de parasieten vrij uit ingeslikte eitjes. Parasieten hechten zich aan het slijmvlies van de darmwand en produceren nieuwe eitjes. Deze eitjes worden met de ontlasting uitgescheiden en zijn een direct besmettingsgevaar voor andere dieren. Het is vaak al voldoende, wanneer uw hond aan de besmette ontlasting ruikt of uit een besmette regenplas drinkt.

Hygiëne
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Mandjes en dergelijke kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen, speeltjes en dergelijke met zo heet mogelijk water schoonmaken. Na het wandelen de anus van de hond schoonmaken, zodat hij giardia niet weer de woning indraagt. Alle kattenbakken dagelijks met kokend water schoonmaken. Na het schoonmaken s het van belang dat alles goed wordt gedroogd, omdat de eitjes zeer lang infectieus blijven in een vochtige omgeving. Heel belangrijk is het om regelmatig de handen te wassen, geef deze instructies ook aan eventueel in huis aanwezige kinderen. Daarnaast is het advies om dagelijks te dweilen met een desinfecterend (chloorhoudend)middel (bijvoorbeeld Dettol). Op de 3e en 5e dag na de start van de behandeling is het verstandig om uw huisdier te wassen, aangezien de eitjes van Giardia in de vacht zouden kunnen zitten. Bij langharige huisdieren kan het helpen om de haren rond de anus weg te scheren of korter te knippen.

Behandeling van besmette dieren
De behandeling van Giardia bestaat uit een 3 tot 5 daagse kuur met Panacur. Behandel alle dieren die bij u in huis wonen tegen giardia. Volg goed de instructies van de dierenarts, en maak de kuur af. De beschadiging van de darmen kan in sommige gevallen sneller herstellen door het gebruik van probiotica of speciale voeding.