Ieder jaar staat februari in teken van gebitsverzorging bij onze huisdieren. Dierenartsen in het hele land proberen deze maand extra aandacht hieraan te besteden onder de huisdiereigenaren.
Ontstaan van gebitsproblemen Iedere dag wordt er een laagje tandplak gevormd op de tanden en kiezen net zoals bij ons. Wanneer deze tandplak niet wordt verwijderd verhard het en wordt tandsteen. Tandsteen is niet makkelijk zelf meer te verwijderen. Tandsteen heeft een ruw oppervlak waar weer opnieuw bacteriën in blijven zitten. De bacteriën zorgen voor een ontsteking aan de tandvleesrand. Wanneer er niet ingegrepen wordt kan een tandvleesontsteking zich in de diepte gaan uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat dan los. In de ruimte(de pocket) die zo ontstaat tussen de tandvleesrand en de tanden en kiezen vormt weer opnieuw tandplak met bacteriën. Op deze manier daalt de ontsteking naar beneden en maakt de vezels in het kaakbot kapot. Uiteindelijk hebben de tanden en kiezen geen steun meer en zullen los gaan raken.
Tandvleesontsteking en parodontitis doet zeer. Dieren eten ten slotte met loszittende tanden en kiezen!
Symptomen Een vieze geur uit de bek wordt altijd als eerste gekenmerkt door de eigenaar. Er is dan al een beginnende ontsteking gaande. Vaak wordt deze kenmerk genegeerd omdat nog veel eigenaren denken dat een slechte adem ‘’hoort’’ bij huisdieren. Het stoppen van kauwen op brokken zien we pas in een gevorderd stadium van parodontitis. Dieren zullen niet snel stoppen met eten. Dit een instinct is van de wilde voorouders waar je moest blijven eten om in leven te blijven. Tandvleesontsteking is nog omkeerbaar. Met een goede professionele reiniging en preventiezorg door de eigenaar thuis zal de ontsteking afnemen en overgaan. Als we spreken over parodontitis is dit niet meer omkeerbaar. De enige therapie is het eruit halen van deze tanden en kiezen. Daarnaast zorgt een slecht onderhouden gebit er niet alleen voor dat tanden en kiezen op den duur loslaten, maar zorgt zelfs ook voor ontstekingen aan vitale organen zoals hart, longen, nieren en de lever!
Daarom adviseren wij om regelmatig (2x per jaar) het gebit van uw huisdier te laten controleren. De assistente kan u van alle informatie voorzien en helpen met het opstarten van de preventieve zorg. Er zijn vele manieren en materialen beschikbaar.
Wij zijn geschoold in het uitvoeren van gecompliceerde tandheelkundige behandelingen, waaronder ook lastige extracties, inclusief kaakchirurgie.