Tips bij vuurwerkangst

Oud en Nieuw staat al weer bijna voor de deur. Voor ons een gezellige periode, maar vaak niet voor onze huisdieren. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Hieronder enkele tips over de aanpak van vuurwerkangst bij hond en kat. We onderscheiden een lange termijn (ruim van tevoren) en korte termijn (kort van tevoren) aanpak bij dit probleem. Onze voorkeur gaat altijd uit naar de lange termijn, maar dat is niet altijd haalbaar.

Lange termijn aanpak: Ruim van tevoren trainen op geluiden

De trainingstechniek die moet worden toegepast, is een combinatie van 2 soorten training. Het eerste deel van deze training omvat het wennen aan de betreffende geluiden. Dit houdt in dat het geluid van heel zacht, langzaam naar hard moet worden opgebouwd. Hierdoor went het dier aan de geluiden. Het hangt natuurlijk heel erg af van het dier zelf hoe snel het hieraan gaat wennen. Dit opbouwen van geluid kan heel goed door gebruik te maken van een zogenaamde vuurwerk cd (originele Tinley cd bij ons verkrijgbaar). Of anders door middel van een klappertjes pistool bijvoorbeeld uit de speelgoedwinkel.

Het tweede belangrijke onderdeel van deze training is het positief belonen van gewenst gedrag. Dit is bij veel mensen wel al bekend, maar men weet soms niet wanneer en hoe deze methode toegepast moet worden. Het komt erop neer dat wanneer de hond niet schrikt na een geluid u hem een beloning geeft in de vorm van iets lekkers of door hem aandacht te geven. Veel honden zien een aai of een knuffel ook als een beloning. Dit laatste verklaard ook goed waarom een dier banger wordt als het baasje hem ‘steunt’, want het beloont het ongewenste gedrag.

Gemiddeld duurt deze vorm van training 6 weken. Ook dit hangt erg van het karakter van het dier zelf af. Ons advies is om hiermee al in september te beginnen. Bij erg bange dieren, of bij dieren waarbij de training moeizaam verloopt is het verstandig om tijdens de training gebruik te maken van voedingssupplementen of medicijnen. Een geschikt voedingssupplement is Telizen®, als medicijn is Clomicalm® mogelijk. Beide moeten ook langdurig worden gegeven voordat een optimale werking verwacht kan worden (4-6 weken). Beide zijn bij ons verkrijgbaar.

Korte termijn aanpak: medicatie

Als beste keuze kunt u hier kiezen voor Alprazolam. Dit is een humaan medicijn dat bij huisdieren goed tegen angst werkt. Het sedatieve (slaperige) effect van deze tabletten is beperkt, maar het werkt juist goed anxiolytisch (angst remmend). Het is verstandig hiermee al op 30 december te starten voor het beste effect. Belangrijk is dat dit middel slechts kort gebruikt wordt vanwege de zware belasting van nieren, de lever en andere bijwerkingen. Het is op effect te doseren. Door de dag van tevoren te starten kunt u de optimale dosering voor de jaarwisseling ontdekken voor uw hond of kat.

Een tweede keuze is het middel Diazepam (ook bekend als Valium®). Dit is vergelijkbaar met Alprazolam, alleen hierbij is het angst remmende effect minder sterk aanwezig, maar juist meer het slaperige effect. Dit is alleen aan te raden in het geval dat Alprazolam onvoldoende effect heeft, of wanneer het juist gewenst is dat het dier slaperig wordt (in geval van grote onhandelbare dieren bijvoorbeeld).

Algemene tips:

  • Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.
  • Geef het huisdier veel afleiding; begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (bijvoorbeeld een gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® voor katten)
  • Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien
  • Zet eventueel de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden, neem bijvoorbeeld van tevoren iets op, of gooi een rustige DVD in de speler)
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven. Bij gewenst gedrag (geen vertoon van angstgedrag) kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht. (Zorg hierbij voor een juiste timing!!!)
  • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te rillen van angst.
  • Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de Adaptil ® (voorheen D.A.P.) verdamper of halsband worden gebruikt en bij katten de Feliway ® verdamper. Dit zijn veilige middelen om de angst nog iets te beperken. Helaas is naar deze middelen nog onvoldoende onderzoek gedaan om goed in te kunnen schatten hoe het werkt tegen erge angst, zoals dat bij vuurwerk optreedt.

 

Share