075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Leptospirose: meer dan de ziekte van Weil

ziekte van WeilAls hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil. Maar wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte leptospirose is?

Leptospirose is een sterk verspreide ziekte die vele diersoorten kan besmetten en zelfs mensen! Op dit moment is leptospirose de meest verbreide zoönotische infectie ter wereld.

Verschillende varianten

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij uw hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar er zijn ook andere vormen van leptospirose. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren, is een goede bescherming tegen leptospirose gewenst.

Hoe raakt mijn hond besmet?

Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. Via de urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving (denk aan uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand water. Ook kleine knaagdieren spelen een rol bij de verspreing van leptospiren. Infectie vindt dus plaats via contact met besmette urine (direct) of door contact met besmet water of voedsel, besmette grond of voorwerpen. Alle honden die worden uitgelaten of zwemmen, lopen risico op infectie. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag.

Symptomen

In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop.

Het vaccin

Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen canicola en icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen tegen deze varianten. Echter worden er steeds vaker ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen australis en grippotyphosa.

Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar! Wij hebben dit vaccin sinds november 2013 in huis, zodat uw hond optimaal beschermd wordt. Wanneer uw hond deze enting voor het eerst krijgt, moet deze éénmalig herhaald worden met een tussentijd van 4 weken. U betaald dan alleen voor de enting zelf, dus zonder consult. Dit is éénmalig 25 euro. Daarna is de enting één jaar werkzaam.Nobivac L4