Belevenissen in de dierenartspraktijk 9 december 2011

Uit: Belevenissen in de dierenartspraktijk 9 december 2011 Aktief

Ook deze maand is er weer het nodige in de dierenartspraktijk gebeurd waarover ik u graag meer wil vertellen. Wat ik uit wil lichten is een belevenis waardoor wij, in het belang van het betreffende dier, een operatie uit hebben moeten stellen.

Er werd een poes van ongeveer 6 maanden oud gebracht voor sterilisatie. Ze kwam al buiten waardoor het verstandig is te steriliseren (poezen zijn al vruchtbaar vanaf 5 maanden!). Voordat wij tot een ingreep over gaan onderzoeken wij de dieren altijd, waarbij het ons in dit geval opviel dat de kat erg warm aan voelde en flinke zweetvoetjes had. Ze bleek na het opnemen van de temperatuur inderdaad koorts te hebben. Ook vonden we vlooien die waarschijnlijk een ontsteking veroorzaakt hebben. Als gevolg van de verhoogde temperatuur is er een toegenomen narcose risico. In overleg met het baasje hebben we dan ook besloten de operatie uit te stellen totdat de koorts gezakt was. Na een week was dit gelukkig zo en inmiddels heeft de ingreep dan ook plaatsgevonden.

Helaas is het vanwege de noodzaak van een ingreep niet altijd mogelijk om de operatie uit te stellen. Indien er een verhoogd narcose risico is vindt er altijd vooraf overleg plaats. Mede om risico’s te beperken maken wij gebruik van gasnarcose omdat bij deze narcose het risico het kleinst is. In alle gevallen is het plaatsen van een infuus en het toedienen van voldoende zuurstof noodzakelijk om de doorbloeding en zuurstof toevoer naar de organen te handhaven. Ook bewaking van vitale organen (zoals hart en longen) met behulp van een monitor is hierbij van belang.

Bloedonderzoek voorafgaand aan een operatie kan ons veel vertellen over mogelijke risico’s en helpen ingrepen veiliger te maken. Indien belangrijke organen, zoals lever en nieren, onvoldoende functioneren, moet de narcose hieraan aangepast worden. Zo kunnen we ook oudere of verzwakte dieren een goede en zo veilig mogelijke narcose bieden.

Wij wensen iedereen hele gezellige feestdagen en een gezond 2012!

 

Deze column stond in de Aktief van 9 december 2011.

Sorry, comments are closed for this post.

Share