075 – 820 02 65 | Voor spoedgevallen na 18.00 uur en in het weekend: 020 - 740 06 00
Selecteer een pagina

Februari: maand van de gebitscontrole

Elk jaar brengen we het weer onder de aandacht: gebitsproblemen bij hond en kat.
Wist u dat 80% van de honden en ruim 65% van de katten ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen? En dus regelmatig pijn heeft in de bek?

Gebitsproblemen worden veelal veroorzaakt door tandplak. Tandplak is een laagje bestaande uit voedselresten, slijm en bacteriën, dat zich voortdurend op de tanden vormt. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak binnen 24 uur naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden tot parodontitis, ontsteking van diepere structuren in de kaak. Ook leidt dit regelmatig tot ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk het gebit schoon te houden.

Hoe kun je gebitsproblemen herkennen?

Door in ieder geval regelmatig naar het gebit te kijken. Hoe vaak kijkt u goed naar het gebit van uw huisdier? Als u niet kijkt, dan ruikt u vast weleens de adem van uw dier.

Onterecht wordt vaak gedacht dat honden en katten van nature een slechte adem hebben. In veel gevallen wijst deze slechte adem echter op gebitsproblemen. Ook bruine aanslag op de tanden kan een duidelijke aanwijzing zijn. Pas bij diepe aantasting van de kaak merkt u dat de hond of kat minder eetlust heeft en droge brokjes laat liggen door de harde textuur. Tenslotte is het soms mogelijk om gebitsproblemen af te lezen aan het gedrag. Bijvoorbeeld wanneer uw hond of kat zich afstandelijker gedraagt, vaker moe is dan gebruikelijk, vanwege pijnklachten. Wanneer één of meerdere van deze kenmerken aanwezig zijn bij jouw hond of kat, is het verstandig om een afspraak te maken voor een gebitscontrole.

Wij kunnen ook dentale röntgenfoto’s maken waarmee wij ons nog meer specialiseren in de gebitsbehandelingen. Hiermee zijn problemen van het gebit nog beter in beeld te brengen en eerder te traceren. Maak dus gauw een afspraak voor de controle zodat wij samen uw huisdier fit en gezond kunnen houden! De gehele maand februari hebben wij acties voor u! Houd onze facebookpagina in de gaten